„Planul lui Trump” a reunit statelele arabe aflate în opoziție, însă dezacordul cu privire la cine ar trebui să guverneze teritoriul palestinian, devastat de război, și cum să fie finanțată reconstrucția acestuia se menține.
Umer Karim, expert în politica externă a Arabiei Saudite, a numit summitul „cel mai semnificativ” din ultimele decenii pentru lumea arabă și pentru problema palestiniană, scrie aljazeera.com.
Trump a declanșat furia întregii lumi când a propus ca SUA să „preia Fâșia Gaza” și să relocheze cei 2,4 milioane de locuitori ai acesteia în Egipt și Iordania.
SUA, a spus el, vor putea să transforme enclava în „Riviera Orientului Mijlociu”.
„Statele Unite vor prelua Fâșia Gaza, și vom face o treabă bună cu aceasta”, a spus Trump reporterilor. „O vom deține și vom fi responsabili pentru demolarea tuturor bombelor periculoase neexplodate și a altor arme din teren.”
O sursă apropiată guvernului saudit a declarat pentru AFP că liderii arabi vor discuta „un plan de reconstrucție pentru a contracara planul lui Trump pentru Gaza”.
După mai bine de un an de război între Israel și Hamas, Fâșia Gaza este în mare parte în ruine. Organizația Națiunilor Unite a estimat recent că reconstrucția ar costa mai mult de 53 de miliarde de dolari.
Într-o întâlnire cu Trump, la Washington, în data de 11 februarie, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a spus că Egiptul va prezenta un plan pentru următorii pași.
Sursa saudită a spus că discuțiile vor analiza „o versiune a planului egiptean”.
Agenția de presă saudită oficială, citând un oficial, a confirmat joi că Egiptul și Iordania participă la summitul de la Riad, alături de cei șase membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului.
De asemenea, a spus că deciziile emise de acest meeting frățesc vor apărea pe agenda unui summit de urgență al Ligii Arabe, care va avea loc în Egipt, pe 4 martie.
Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a ajuns joi în Arabia Saudită, potrivit biroului său.
Anterior, o sursă saudită a spus pentru AFP că Autoritatea Palestiniană va participa și la discuții.
Cairo nu a anunțat încă inițiativa sa, dar fostul diplomat egiptean Mohamed Hegazy a conturat un plan „în trei faze tehnice, pe o perioadă de trei până la cinci ani”.
Prima fază, care va dura șase luni, se va concentra pe ” îndepărtarea molozului”. A doua fază va necesita o conferință internațională pentru a detalia reconstrucția și se va concentra pe reconstruirea infrastructurii utilitare. Ultima fază, a spus Hegazy, va implica planificarea urbanistică, reconstrucția locuințelor, furnizarea de servicii și stabilirea unui „traseu politic pentru implementarea soluției celor două state”.
Un diplomat arab, familiarizat cu afaceri din Golf, a declarat pentru AFP: „Cea mai mare provocare pentru planul egiptean este cum să îl finanțăm.”
Planul urmărește să abordeze complexa problemă a supravegherii post-război a Gazei – pe care Hamas o controlează din 2007 – cu „o administrație palestiniană care nu este aliniată cu niciună facțiune”, a spus Hegazy. Aceasta va cuprinde „experți” și va fi „subordonată politic și legal Autorității Palestiniene”, a adăugat el. Reconstrucţia Fâşiei Gaza este estimată la 53 de miliarde de dolari, potrivit ONU.
Hegazy a spus că Hamas „se va retrage din scena politică în perioada următoare”, scrie France24.com.