La reuniune va participa şi preşedintele Traian Băsescu. Reuniunea va urmări în principal adoptarea un plan politic pentru stimularea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă.Băsescu se va întâlni în Belgia şi cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen şi vor avea discuţii axate pe securitatea naţională şi pe scutul antirachetă.
Planul de creştere economică ar putea creea oportunităţi valoroase pentru ţara noastră, a afirmat Traian Băsescu. „Vizăm câteva obiective: unul, stimularea cu bani europeni a înfiinţării şi dezvoltării de întreprinderi mici şi mijlocii şi doi, reglementări pe piaţa forţei de muncă. Libera circulaţie a forţei de muncă nu poate fi desprinsă de libera circulaţie a capitalurilor spre exemplu”.
Situaţia Greciei se va afla şi ea în centrul discuţiilor de la Bruxelles. „Trebuie să formăm în Europa o zonă de stabilitate, alcătuită în jurul cuplului franco-german”, a declarat la rândul său, pentru agenţia Reuters, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, precizând că va fi nevoie de reforme economice care să susţină întreprinderile.
„Formulările definitive privind acordul statelor mebre cu privire la Tratatul privind coordonarea şi convergenţa în uniuena europeană şi monetară. Al doilea subiect pe care îl va discuta consiliul este legat de întocmirea unui plan politic pentru stimularea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă, în special în rândul tinerilor. „
Reuniunea de la Bruxelles începe însă pe fondul unor tensiuni sociale grave. Nemulţumite de măsurile de austeritate impuse de guvern, sindicatele belgiene au declanşat o grevă generală. Mişcările de protest au cuprins, în ultimele zile, tot mai multe state europene.
Greva din Belgia a paralizat transporturile, atât cel feroviar, cât şi cel aerian.”Tocmai m-am întors din vacanţă şi mă trimit dintr-un colţ în altul al gării, nimeni nu e în stare să-mi răspundă la întrebări. Nu reuşesc să ajung acasă”, s-a plâns o pasageră, ajunsă la Bruxelles.
Traficul aerian este dat peste cap, iar activitatea din porturi e redusă la minimum. Autobuzele au rămas în depouri. Chiar şi serviciile de poştă şi mesagerie au fost suspendate din cauza protestului.
Astfel de mişcări sindicale au fost organizate, în ultimele zile, în tot mai multe ţări europene. La Barcelona, mii de oameni au ieşit pe străzi, nemulţumiţi de reducerile bugetare.
Italia a fost paralizată, săptămâna trecută, de o grevă naţională a transportatorilor. În ceea ce-i priveşte pe greci, ei ies frecvent în stradă, frustraţi de măsurile drastice de austeritate pe care trebuie să le îndure.