Summit CRUCIAL pentru Uniunea Europeană. Dosarul „BREXIT”, principalul subiect pe agendă UPDATE

Liderii statelor Uniunii Europene se reunesc astăzi la Bruxelles, unde se va desfăşura Consiliul European. Principalul subiect pe agenda summitului care se va desfăşura pe 18 şi 19 februarie este dosarul Brexit. Pe ordinea de zi se află însă şi criza refugiaţilor.
Filip Stan
18 feb. 2016, 07:21
Summit CRUCIAL pentru Uniunea Europeană. Dosarul

Update 23:14 Prim-ministrul britanic David Cameron a pledat joi, în fața omologilor săi europeni la summitul de la Bruxelles, în favoarea „unui acord credibil” pentru britanici, care să rezolve „pentru o generație” problema relațiilor dintre țara sa și UE.

În cadrul reuniunii din 18-19 februarie 2016, se așteaptă să se ajungă la un acord între Marea Britanie și statele membre ale UE în privința planului de reformă propus de premierul britanic David Cameron, la 10 noiembrie 2015.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre Brexit: România nu este dispusă să accepte o discriminare a cetăţenilor români

La 10 noiembrie 2015, primul-ministru britanic, David Cameron, a adresat o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care își exprima nemulțumirea față de faptul că actualele reguli ale UE nu permit statelor apărarea interesului național și că membrii Uniunii nu pot să respingă unele legi cu care nu sunt de acord, aminteşte Agerpres. În acest sens, Marea Britanie a condiționat rămânerea sa în UE de însușirea de către Uniune a unui plan de reforme agreat de statul britanic.

La 2 februarie 2016, Consiliul European a adoptat un proiect de decizie a șefilor de stat sau de guvern, privind o nouă înțelegere pentru Regatul Unit în cadrul Uniunii, care reprezintă baza de negociere pentru un compromis cu toate cele 28 de state membre.

Citeşte şi: Donald Tusk, scenariu pesimist privind Brexit-ul: Nicio garanţie că se va ajunge la un acord cu Marea Britanie

Cu privire la guvernanța economică, proiectul de decizie prevede, printre altele: măsurile, al căror scop este aprofundarea în continuare a uniunii economice și monetare, să aibă un caracter voluntar pentru statele membre a căror monedă nu este euro; dreptul Uniunii privind uniunea bancară să se aplice numai în cazul instituțiilor de credit situate în statele membre a căror monedă este euro sau în statele membre care au încheiat cu Banca Centrală Europeană un acord de cooperare; discriminarea între persoanele fizice sau juridice pe baza monedei oficiale a statului membru să fie interzisă etc.

La capitolul competitivitate, proiectul de decizie al Consiliului European prevede reducerea sarcinilor administrative și a costurilor de conformare pentru operatorii economici, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și abrogarea legislației inutile.

În ceea ce privește suveranitatea și cererea Marii Britanii de a primi derogare de la „mai multă integrare”, propunerea de decizie precizează că Tratatele permit o evoluție către un grad mai mare de integrare în rândul statelor membre care împărtășesc o astfel de viziune a viitorului lor comun, fără ca acest lucru să se aplice altor state membre.

Citeşte şi: Surprinzător! Ce poziţie a adoptat Prinţul William în dosarul „Brexit”

Proiectul de decizie propune, cu privire la prestațiile sociale și libera circulație, un mecanism prin care sistemele de securitate socială să fie coordonate, pentru a oferi statelor membre, în ceea ce privește exportul de prestații pentru copii în alt stat membru decât cel în care își are reședința lucrătorul, o opțiune de a indexa respectivele prestații în funcție de standardul de viață din statul membru în care copilul își are reședința. În plus, se propune un mecanism de alertă și de salvgardare, ca răspuns la situațiile în care se înregistrează un aflux de lucrători din alte state membre de proporții excepționale, pe parcursul unei perioade extinse de timp. Un stat membru care dorește să recurgă la acest mecanism ar urma să notifice Comisia și Consiliul de faptul că există o astfel de situație excepțională. În baza unei propuneri prezentate de Comisie, Consiliul ar putea, prin intermediul unui act de punere în aplicare, să autorizeze statul membru în cauză să restricționeze accesul la prestațiile condiționate de încadrarea în muncă, în măsura în care este necesar.

În proiectul de decizie adoptat la 2 februarie 2016, se mai precizează că măsurile prevăzute de acesta produce efecte de la data la care Guvernul Regatului Unit informează secretarul general al Consiliului că Regatul Unit a decis să rămână membru al Uniunii.

Cu privire cel de-al doilea subiect aflat pe ordinea de zi a Consiliului European, referitor la migrație și la criza refugiaților, se va analiza punerea în aplicare a deciziilor deja adoptate și va pregăti terenul pentru viitoarele decizii care urmează să fie adoptate în cadrul următoarei sale reuniuni din luna martie. Discuțiile se vor axa pe asistența umanitară, gestionarea frontierelor externe, punerea în aplicare a planului de acțiune UE-Turcia și funcționarea punctelor de acces.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cod galben de ploi și vânt puternic în România. Unde va fi cel mai rău
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Dispar poștașii din România. Ce trebuie să știe pensionarii despre livrarea pensiilor
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Statul plătește anticipat. Milioane de români primesc bani înainte de Paște
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver