Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a dezvăluit sâmbătă că preşedintele francez Emmanuel Macron a solicitat organizarea unui summit al liderilor europeni la Paris în contextul contactelor stabilite, mai ales pe tema războiului din Ucraina, între noua conducere a SUA și regimul de la Moscova.
„Preşedintele (american Donald – n.r.) Trump are o metodă de operare pe care ruşii o numesc recunoaştere prin luptă. Împingi şi vezi ce se întâmplă, iar apoi îţi schimbi poziţia, tacticile legitime. Iar noi trebuie să răspundem”, a precizat Sikorski în marja Conferinței de Securitate de la München.
„Şi sunt foarte bucuros că preşedintele Macron i-a chemat pe liderii noştri la Paris şi mă aştept ca ei să se raporteze la acest lucru într-un mod foarte serios”, a mai spus șeful diplomației poloneze.
Liderii europeni sunt îngrijorați că negocierile dintre președinții Donald Trump și Vladimir Putin ar putea decide soarta Ucrainei și, implicit, a Europei, peste capul lor. Temerile vin după ce, la Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele american JD Vance a lansat o serie de critici dure la adresa Europei, inclusiv a României privind anularea alegerilor prezidențiale. Partea americană a transmis că Europa nu va participa la negocieri, nici măcar Ucraina! De ce se întâmplă asta?
„Pentru că doar Statele Unite şi Federaţia Rusă au capacitatea de a pune capăt războiului. Ruşii au obsesia parităţii strategice cu Statele Unite încă din vremea sovietică. Pe de altă parte, ştim foarte bine că fără sprijinul american Ucraina nu poate rezista. Mai este încă ceva. Negocierile nu se vor referi doar la Ucraina. A spus-o clar preşedintele Donald Trump. În Arabia Saudită, Ucraina va fi un subiect important, dar doar unul dintre subiecte, între alte subiecte care privesc relaţiile bilaterale SUA – Rusia. Un alt subiect important va fi situaţia din Orientul Mijlociu şi nu întâmplător din echipa de negociatori face parte Steven Witkoff. Apoi, energia, stabilitatea strategică, cu alte cuvinte armele nucleare şi inteligenţa artificială.
Pentru Trump, una dintre priorităţile de politică externă este Orientul Mijlociu, cu precădere situaţia Iranului, reconstrucţia Gazei, unde intră şi sudul Libanului, zonele din Siria care trebuie reconstruite şi care pot fi o mană de aur pentru firmele americane din sectorul construcţiei. Nu uitaţi că aveţi doi dezvoltatori imobiliari. L-am amintit deja pe Steve Witkoff, iar Donald Trump el însuşi este dezvoltator imobiliar. Plus de asta, are doi gineri cu origini în regiuni: soţul Ivankăi care este evreu şi este foarte implicat în zonă şi soţul lui Tiffany care este un miliardar de origine libaneză. Este nevoie şi de implicarea Rusiei pentru că Rusia este unul dintre actorii cu influenţă în regiune.”, a declarat Ştefan Popescu, analist şi expert în politcă externă, la Observator News.