Summitul NATO se va desfășura marți și miercuri, 11-12 iulie 2023. Prioritatea numărul 1: Ucraina. Se va discuta despre creșterea prezenței militare în estul Europei – „Flancul Estic”, din care face parte și România, respectiv aprobarea unei „noi generații” de planuri de apărare în NATO, dar și despre perspectivele de aderare ale Suediei.
Mircea Geoană a anunțat că la Summitul Alianţei de la Vilnius va fi aprobată „o nouă generaţie de planuri de apărare în NATO”, denumite generic „planuri regionale de apărare”, prin care „ţările NATO vor pune la dispoziţia comandanţilor Alianţei undeva spre 300.000 de militari gata să intervină, echipaţi, pregătiţi.”
Secretarul general adjunct al NATO a mai precizat că planurile „sunt împărţite în trei zone geografice: o zonă nordică, o zonă centrală şi o zonă sudică, din care fac parte Marea Neagră şi Marea Mediterană”.
„Este o veste foarte bună pentru România, reconfirmă valenţa multi-regională şi rolul pivot al ţării noastre la confluenţa unor zone de mare importanţă strategică pentru NATO şi pentru Uniunea Europeană. Este o schimbare profundă a modului în care ne pregătim pentru eventuale situaţii neplăcute. Vorbim de mult mai multe trupe ale ţărilor NATO arondate către comandanţii militari NATO în caz de criză, conflict sau, Doamne fereşte, ceva mai sever”, a explicat Mircea Geoană.
NATO a decis să renunțe la cerința ca Ucraina să urmeze un Plan de acțiune pentru aderare (MAP) care stabilește obiectivele care trebuie îndeplinite înainte de a adera la alianța militară, a declarat luni ministrul ucrainean de externe, potrivit Reuters.
În declarațiile făcute în ajunul unui summit NATO, Dmitro Kuleba a spus că o astfel de măsură ar scurta calea Ucrainei spre aderarea la alianță.
„În urma unor discuții intense, aliații NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea de aderare a Ucrainei. Salut această decizie mult așteptată care scurtează calea noastră către NATO. Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a oferi claritate cu privire la invitația adresată Ucrainei de a deveni membru”, a declarat ministrul de Externe Dmitro Kuleba.
NATO nu a comentat imediat declarațiile lui Kuleba, dar o sursă AFP a confirmat informația. Aliații „sunt pregătiți” să renunțe la cerința privind planul de acțiune, dar acesta „este doar una dintre etapele procesului de aderare la NATO. Chiar dacă va fi eliminată, Ucraina va trebui să realizeze în continuare alte reforme înainte de a adera la NATO”, a mai precizat Kuleba.
Preşedintele Volodimir Zelenski va fi și el prezent la evenimentul de la Vilnius. El a anunţat că nu se aşteaptă ca Ucraina să adere la NATO înainte de încheierea războiului, dar şi-a exprimat speranţa ca Summitul NATO să dea un „semnal clar” Ucrainei.