Summit NATO 2023, Vilnius | Decizii majore anunțate de către Mircea Geoană. Crește numărul de militari străini de pe teritoriul României

Moment istoric pentru NATO: Summitul din 2023 are loc la doar 150 de kilometri de Rusia - deci aproximativ distanța de la București la Sinaia. Mircea Geoană a anunțat că deciziile care vor fi asumate vor duce Alianța la „next level". 
Irina Dumitrescu
11 iul. 2023, 08:59
Summit NATO 2023, Vilnius | Decizii majore anunțate de către Mircea Geoană. Crește numărul de militari străini de pe teritoriul României

Summitul NATO se va desfășura marți și miercuri, 11-12 iulie 2023. Prioritatea numărul 1: Ucraina. Se va discuta despre creșterea prezenței militare în estul Europei – „Flancul Estic”, din care face parte și România, respectiv aprobarea unei „noi generații” de planuri de apărare în NATO, dar și despre perspectivele de aderare ale Suediei.

Mircea Geoană a anunțat că la Summitul Alianţei de la Vilnius va fi aprobată „o nouă generaţie de planuri de apărare în NATO”, denumite generic „planuri regionale de apărare”, prin care „ţările NATO vor pune la dispoziţia comandanţilor Alianţei undeva spre 300.000 de militari gata să intervină, echipaţi, pregătiţi.”

Secretarul general adjunct al NATO a mai precizat că planurile „sunt împărţite în trei zone geografice: o zonă nordică, o zonă centrală şi o zonă sudică, din care fac parte Marea Neagră şi Marea Mediterană”.

„Este o veste foarte bună pentru România, reconfirmă valenţa multi-regională şi rolul pivot al ţării noastre la confluenţa unor zone de mare importanţă strategică pentru NATO şi pentru Uniunea Europeană. Este o schimbare profundă a modului în care ne pregătim pentru eventuale situaţii neplăcute. Vorbim de mult mai multe trupe ale ţărilor NATO arondate către comandanţii militari NATO în caz de criză, conflict sau, Doamne fereşte, ceva mai sever”, a explicat Mircea Geoană.

Ce se va întâmpla cu aderarea Ucrainei la NATO

NATO a decis să renunțe la cerința ca Ucraina să urmeze un Plan de acțiune pentru aderare (MAP) care stabilește obiectivele care trebuie îndeplinite înainte de a adera la alianța militară, a declarat luni ministrul ucrainean de externe, potrivit Reuters.

În declarațiile făcute în ajunul unui summit NATO, Dmitro Kuleba a spus că o astfel de măsură ar scurta calea Ucrainei spre aderarea la alianță.

„În urma unor discuții intense, aliații NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea de aderare a Ucrainei. Salut această decizie mult așteptată care scurtează calea noastră către NATO. Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a oferi claritate cu privire la invitația adresată Ucrainei de a deveni membru”, a declarat ministrul de Externe Dmitro Kuleba.

NATO nu a comentat imediat declarațiile lui Kuleba, dar o sursă AFP a confirmat informația. Aliații „sunt pregătiți” să renunțe la cerința privind planul de acțiune, dar acesta „este doar una dintre etapele procesului de aderare la NATO. Chiar dacă va fi eliminată, Ucraina va trebui să realizeze în continuare alte reforme înainte de a adera la NATO”, a mai precizat Kuleba.

Preşedintele Volodimir Zelenski va fi și el prezent la evenimentul de la Vilnius. El a anunţat că nu se aşteaptă ca Ucraina să adere la NATO înainte de încheierea războiului, dar şi-a exprimat speranţa ca Summitul NATO să dea un „semnal clar” Ucrainei.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Fanatik.ro
Domnitorul român care a fost căsătorit cu propria mătușă. A avut 4 soții de-a lungul vieții
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
S-au trimis ordine de încorporare. Sute de tineri, chemați în Armată
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
substantial.ro
Rareș Bogdan Acuză pe Viktor Orban de Dublu Limbaj în Relația cu Uniunea Europeană
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!