Summit NATO de urgenţă ca urmare a atacului militar al Rusiei în Ucraina. Întâlnirea va avea loc vineri, a anunţat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
„Este un moment important pentru securitatea Europei. Atacul nejustificat asupra Ucrainei … e un act deliberat cu sânge rece și plănuit de mult timp. În ciuda seriei de minciuni, dezinformări, intențiile Kremlinului sunt clare. Liderii ruși sunt responsabili pentru viețile pierdute. Aliații NATO condamnă acest atac în cei mai puternici termeni… E o amenințare serioasă.
Cer Rusiei să și retragă forțele din ucraina și să aleagă diplomația. Rusia se folosește de forță pentru a încerca să rescrie istoria.
Principala misiune a NATO e să și protejeze toți aliații. Un atac asupra unui aliat înseamnă un atac asupra tuturor.
Avem peste 100 de avioane care ne protejează spațiul aerian și peste 120 de nave pe mare. Toate acestea arată că determinarea noastră pentru apărarea colectivă e de fier. Continuăm să facem tot ce e posibil pentru a apăra alianța”, a declarat Jens Stoltenberg.
Secretarul NATO a precizat că „scopul Kremlinului este să ne calce în picioare valorile pe care le prețuim”.
„Pacea nu poate fi luată de bună. Competiția strategică e în creștere, trebuie să răspundem cu hotărâre și autoritate puternică. Democrația va ieși întotdeauna învingătoare în fața totalitarismului.
Aliaţii NATO impun costuri severe la adresa Rusiei. Vor fi sancțiuni economice severe la adresa Rusiei. Va plăti un preț mare”, a avertizat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a reafirmat că NATO „este cea mai puternică alianță din istorie” şi că „ne vom apăra și proteja fiecare aliat și fiecare cm de teritoriu NATO”.
„Această invazie ( n.red. a Rusiei în Ucraina) nu e o surpriză. Am fost avertizați. Ceea ce s-a întâmplat în această dimineață a fost ceva ce serviciile de securitate au spus de mult timp. Am avertizat Rusia că vor exista consecințe. Rusia, în ciuda eforturilor noastre diplomatice, a decis să invadeze Ucraina. Avertizăm de multă vreme despre această situație..
Am trimis trupe terestre, dar și pe calea aerului și navale. În următoarele zile, săptămâni, vom trimite și mai multe.
Suntem pregătiți, ne ajustăm postura. Ce facem e defensiv, e măsurat. Nu dorim confruntare, vrem doar să prevenim confruntarea.
Mesajul rușilor a fost că niciodată nu au luat aceste discuții în serios. În timp ce noi încercam să găsim o soluție, ei pregăteau o invazie. Regretăm acest lucru, dar aceasta e trista realitate care are consecințe severe. De aceea noi ne sporim prezența pe flancul estic”, a mai explicat Jens Stoltenberg.
Mai mult, secretarul general al NATO a dat asigurări că nicio trupă NATO nu este pe teritoriul Ucrainei în acest moment.
„Am spus clar că nu avem acest plan. Ne-am sporit prezența NATO pe flancul estic. Am ajutat Ucraina cu echipamente, să și consolideze forțele armate, dar nu avem trupe NATO în Ucraina și nu avem în plan acest lucru”, a mai spus Stoltenberg.
„Aliații NATO au oferit suport Ucrainei în multe moduri, din 2014. Va fi o decizie a fiecărui aliat NATO în parte legat de cum vrea să ofere sprijin Ucrainei”, a mai spus Stoltenberg.
„Ne-am asigurat că nu vom vedea nicio degenerare a acestui conflict asupra vreunui aliat NATO. Noi suntem cea mai puternică alianță din istorie, tocmai de aceea Rusia nu va ataca. Auntem angajați pentru apărarea noastră colectivă”, a mai ţinut să precizeze Jens Stoltenberg.
„Asistăm la o invazie pe scară largă a Ucrainei. E mult prea devreme, nu avem o dimensiune exactă a situației, dar situația e foarte serioasă. E un război la o scară, am crezut că face parte din trecut”, a mai spus Stoltenberg.
Franţa şi Marea Britanie cer summit NATO de urgenţă ca urmare a atacului militar al Rusiei în Ucraina
Premierul britanic Boris Johnson condamnă atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, pe care îl cataloghează drept „o catastrofă pentru continentul” european.
„Aceasta este o catastrofă pentru continentul nostru”, a scris Boris Johnson într-un mesaj postat pe Twitter.
„Voi discuta cu ceilalţi lideri din G7 şi am cerut o reuniune de urgenţă a tuturor liderilor NATO, cât mai rapid posibil”, a mai scris Boris Johnson.
De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut un summit al NATO cât mai repede posibil, ca reacţie la invazia armatei ruse din Ucraina, a anunţat Palatul Elysee.
„Preşedintele Republicii vrea organizarea unui summit al NATO cât mai repede posibil, în coordonare cu partenerii şi aliaţii noştri”, a precizat preşedinţia franceză.
Macron a prezidat joi o reuniune a Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională, la care au mai participat premierul Jean Castex şi miniştrii de externe, apărării, economiei şi de interne.