Proiectul de declarație, întocmit în cursul summitului UE-Turcia de luni, cuprinde acțiunile pe care ar putea să le întreprindă fiecare parte pentru a pune capăt crizei migrației.
Printre propuneri figurează cea potrivit căreia Turcia îi va prelua pe toți migranții ilegali din insulele grecești, inclusiv sirieni, în timp ce UE va prelua direct din Turcia câte un refugiat sirian pentru fiecare sirian reprimit de către Ankara din insulele elene.
UE va oferi încă trei miliarde de euro, până la finalul lui 2018, pentru a ajuta Turcia să-i adăpostească pe sirieni, dublând astfel suma de trei miliarde de euro propusă anul trecut Ankarei.
În fine, UE va relaxa regimul de vize Schengen pentru cetățenii turci până la sfârșitul lunii iunie, mai devreme decât fusese planificat.
La summitul UE-Turcia participă şi premierul Dacian Cioloş. „E un summit informal, dar foarte util, pentru că ne va permite încă o dată să avem o discuție cu Turcia, pe anumite angajamente pe care Turcia și le-a asumat și care sunt esențiale pentru gestionarea fluxului migrator. Există, înțeleg, și un acord pentru o implicare a NATO în acea zonă, care este important pentru a putea ține migranții în zona Turciei și sperăm să avem și angajamentul din partea Turciei pentru implementarea acordului de readmisie, care este esențial pentru a opri fluxul migrator”, a scris Cioloş pe pagina sa de Facebook.