Orban le va transmite omologilor săi din Uniunii Europene că fiecare stat membru ‘trebuie să-și respecte obligațiile’ cu privire la regimul frontalier Schengen și la regulamentele Dublin, a spus Kovacs, într-un interviu acordat postului de televiziune M1.
În urmă cu zece zile, șeful executivului de la Budapesta a înaintat în parlament un proiect de amendament constituțional care interzice relocarea colectivă de migranți în Ungaria și prevede că orice instalare se va face doar pe bază individuală și cu respectarea legislației ungare.
Intenția de amendare a Constituției a survenit după ce referendumul din 2 octombrie, convocat de guvern împotriva cotelor de migranți stabilite de Uniunea Europeană, a fost invalidat din cauza prezenței insuficiente la vot, potrivit Agerpres.
Conform site-ului parlamentului de la Budapesta, proiectul condiționează instalarea cetățenilor străini în Ungaria de respectarea legilor în vigoare cu privire la obținerea dreptului de rezidență. Totodată, în legea fundamentală va fi înscrisă interdicția instalării unei ‘populații străine’ pe teritoriul Ungariei.
Citeşte şi Germania vrea reformarea rapidă a sistemului de azil european şi controalele la frontiere
Cotele obligatorii de refugiați au fost decise anul trecut în luna septembrie la Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE (JAI) în urma unui vot prin majoritate calificată. În lipsa consensului, s-a recurs la acest tip de vot pentru a fi depășită opoziția statelor care nu au acceptat această inițiativă, ce prevede redistribuirea între statele UE a 160.000 de migranți extracomunitari aflați în taberele din Grecia și Italia.
Până în prezent au fost redistribuiți numai aproximativ 5.000 de migranți, din cauza condițiilor puse de unele țări, cum ar fi ca solicitanții de azil să fie familii cu copii sau să aibă experiență profesională, dar și a preferinței migranților pentru unele țări, mai ales Germania sau statele nordice.
Suplimentar față de acest sistem de relocare, Comisia Europeană a cerut pe 4 mai instituirea unui mecanism automat și permanent de împărțire prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene a tuturor migranților care vor sosi în blocul comunitar, precum și obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat. Acest sistem al cotelor permanente se află în prezent în stadiul de propunere.