„NATO nu are câtuși de puțin vocația să facă presiuni asupra relațiilor pe care Europa trebuie să le aibă cu Rusia, iar pentru Franța, Rusia nu este un adversar, nu este o amenințare”, a declarat Hollande.
Numeroase țări din NATO, în special cele din Europa de Est, consideră că Rusia, care a anexat peninsula Crimeea și este acuzată că i-ar susține pe separatiștii din estul Ucrainei — acuzație dezmințită de Moscova — constituie o amenințare directă la adresa securității lor.
„Rusia este un partener care, este drept, poate uneori, după cum am văzut în Ucraina, să facă uz de forță. Noi am condamnat Rusia atunci când a fost vorba de Crimeea și încercăm să găsim o soluție pentru criza din Ucraina”, a subliniat Francois Hollande.
Președintele francez a insistat, de asemenea, asupra necesității ca alte țări să-și asume din responsabilitatea luptei împotriva terorismului. „Franța va face ce trebuie, însă nu mai mult. Ele (țările) sunt cele care trebuie să asigure această securitate”, a insistat Hollande.
Franța are angajați 3.500 de soldați în teatrul de operațiuni din Sahel, precum și în Orientul Mijlociu (OM) împotriva grupărilor jihadiste. După valul de atentate din 2015, Franța și-a sporit efortul de apărare și va continua să o facă până în 2017, dar „trebuie ca și alții să facă un efort echivalent”, a subliniat Francois Hollande.