În cadrul întâlnirii cu preşedintele francez, Putin a făcut apel la Hollande „să minimizeze riscurile şi consecinţele negative” ale tensiunilor internaţionale pentru relaţiile dintre cele două ţări, potrivit Agerpres.
„Trebuie să facem tot posibilul pentru a minimiza riscurile şi consecinţele negative pentru relaţiile noastre bilaterale”, a declarat liderul de la Kremlin în deschiderea unei reuniuni bilaterale în marja G20 de la Brisbane.
Chestiunea arzătoare a amânării livrării de către Franţa a celor două portelicoptere Mistral Rusiei, în aşteptarea soluţionării crizei din Ucraina, nu a fost evocată în cadrul reuniunii, notează AFP.
„Avem acum multe turbulenţe în afacerile internaţionale, de aceea este cu atât mai mult util să se întâlnim din nou şi să discutăm despre aceste probleme”, a adăugat liderul rus care, potrivit France Presse, a avut o strângere de mână nu tocmai călduroasă cu François Hollande.
Evocând eforturile depuse împreună cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko pentru a soluţiona criza ucraineană, preşedintele francez s-a declarat gata să continue relaţia cu Rusia, cu condiţia ca aceasta să ducă la rezultate concrete.
„Nu trebuie să mai suferim mult din cauza turbulenţelor care există”, a subliniat Hollande, evocând „datoria” comună de a soluţiona „crizele care se produc în Ucraina şi în alte locuri din lume, unde avem responsabilităţi”.
„Rusia, ca şi Franţa, trebuie să-şi asume responsabilităţile care îi revin pentru a soluţiona aceste chestiuni”, a insistat François Hollande, înainte ca jurnaliştii să fie rugaţi să părăsească încăperea.
În cadrul reuniunii cu David Cameron, cele două părţi şi-au exprimat interesul în reconstruirea relaţiilor dintre Rusia şi Occident, afectate de criza din Ucraina, a afirmat un purtător de cuvânt al Kremlinului.
„Chestiunea Ucrainei a fost de facto singurul subiect al conversaţiei, dar s-a vorbit totuşi şi despre motivele fundamentale ale disputei curente dintre Rusia, SUA şi un număr de state europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Atât Putin, cât şi Cameron şi-au exprimat interesul de a reconstrui aceste relaţii şi de a lua măsuri eficiente pentru a soluţiona criza ucraineană, ceea ce va ajuta la renunţarea la atitudinea de confruntare”, a adăugat el.