La actuala reuniune a NATO, 60 de şefi de stat şi de guvern discută despre criza ucraineană, dar şi despre alte crize, în special cea creată de gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria, a cărei ameninţare este din ce în ce mai presantă.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat că un plan pentru un armistiţiu în estul separatist al Ucrainei urmează să fie semnat vineri, la Minsk, şi că NATO îi susţine pe membrii săi care sunt pregătiţi să furnizeze asistenţă militară Ucrainei.
Citeşte şi Rasmussen: Rusia atacă Ucraina
Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, salută orice efort de pace, inclusiv planul în şapte puncte propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în vederea reglementării situaţiei din Donbass, dar subliniază importanţa faptelor, nu a vorbelor, potrivit Agerpres.
Fapte, nu vorbe
Rasmussen a făcut aceste afirmaţii joi, la Newport, înainte de începerea lucrărilor summitului NATO, întrebat de agenţia de presă Unian.ua dacă aşa-zisul ‘plan de pace al lui Putin’ este capabil să îmbunătăţească situaţia din Ucraina.
Secretarul General al Nato a mai spus că salută orice efort de pace, inclusiv planul în şapte puncte propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în vederea reglementării situaţiei din Donbas şi a subliniat în acest sens importanţa faptelor, nu a vorbelor.
‘În ceea ce priveşte aşa-zisul ‘plan de pace’, în primul rând vreau să subliniez că salutăm toate eforturile îndreptate în direcţia reglementării paşnice a crizei din Ucraina. Trebuie, totodată, să remarc că se ţine cont de ceea ce se întâmplă în realitate. Din păcate, continuăm să fim martorii implicării Rusiei în destabilizarea situaţiei din estul Ucrainei’, a declarat secretarul general al Alianţei Atlanticului de Nord.
În acest context, Rasmussen a îndemnat din nou Rusia să-şi retragă trupele de la frontiera ucraineană, să înceteze livrările de arme şi combatanţi în Ucraina, precum şi susţinerea formaţiunilor militare din Ucraina şi să înceapă un proces politic constructiv. ‘Acestea ar fi paşi concreţi pentru soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina’, a subliniat Rasmussen.
Întrebat despre ajutorul acordat Ucrainei, secretarul general al Alianţei a amintit că în cadrul summitului va avea loc reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, în timpul căreia va avea loc întâlnirea cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. ‘Va fi adoptată o declaraţie comună în care vor fi menţionaţi paşii concreţi în vederea întăririi parteneriatului dintre NATO şi Ucraina’, a spus Rasmussen.