Șunca vidată este un produs pe care românii îl consumă foarte des, fiind practică și versatilă, perfectă pentru micul dejun și nu numai. Totuși, deși este consumată la nivel larg, puțini sunt cei care știu ce presupune, de fapt, procesul de vidare al șuncii.
Șunca vidată se regăsește în toate supermarketurile, fiind prezentată fie sub formă clasică, fie feliată. De obicei, aceasta se vinde în ambalaje de diferite cantități.
Vidarea este esențială pentru acest produs din carne, deoarece în acest mod se păstrează mult mai bine și mult mai mult timp. Alimentele care sunt prezentate în caserole ermetice sau în pungi au șanse mult mai mari să își păstreze proprietățile mai mult timp.
Procesul de vidare este unul dintre cele mai sigure moduri de păstrare și de conservare a alimentelor, indiferent de tipul lor. Marii producători de mezeluri apelează la vidare pentru propune spre vânzare produse de cea mai bună calitate. Vidarea este procesul prin care bacteriilor nu le mai este permis să se dezvolte pe suprafața alimentelor. În lipsa bacteriilor și a microorganismelor, mâncărurile nu se alterează și se păstrează mult mai bine.
Acest proces de vidare se realizează foarte ușor cu ajutorul unui aparat. Acesta extrage tot aerul dintr-o caserolă sau dintr-o pungă, sigilând ermetic ambalajul respectiv. Potrivit specialiștilor, un aliment vidat este mult mai rezistent decât un aliment nevidat. Alimentele care vin în ambalaje vidate, în special mezelurile, rezistă de cinci ori mai mult decât cele păstrate în mod obișnuit.
Un alt avantaj al alimentelor vidate este depozitarea lor. Șunca vidată, de exemplu, poate fi depozitată, înainte de deschidere, la temperatura camerei. În funcție de tipul alimentelor, unele dintre ele pot fi depozitate și la congelator. Vidarea este la fel de bună și de recomandată și în cazul mâncării rămase de pe o zi pe alta. De asemenea, gospodinele trebuie să știe că o carne marinată în vid este mult mai aromată și mai gustoasă. În acest fel, condimentele pătrund mult mai bine în carne, iar aromele nu se mai evaporă.