Șunca Martinel, produs adorat de copii, conține substanțe devastatoare pentru sănătate. Este adusă din Germania și se vinde în toate supermarketurile

Șunca Martinel, cel mai căutat produs pentru copii, conține 10 ingrediente, jumătate dintre acestea fiind foarte periculoase pentru sănătate.
Alina Costache
01 nov. 2023, 16:47
Șunca Martinel, produs adorat de copii, conține substanțe devastatoare pentru sănătate. Este adusă din Germania și se vinde în toate supermarketurile
Ce conține, de fapt, șunca Martinel, produsul preferat al copiilor

Șunca Martinel este cel mai cunoscut și căutat produs pentru copii. În urma unei analize făcută de specialiști asupra ingredientelor acestui preparat s-a descoperit că acestea sunt extrem de dăunătore pentru sănătatea micuților.

Etichetele produselor din supermarketuri conțin, de cele mai multe ori, ingrediente care nu au nicio legătură cu rețeta originală a produsului, E-uri, conservanți sau coloranți. Consumatorii nu verifică acest lucru, fiind interesați mai mult de preț, deoarece toate alimentele s-au scumpit, iar tendința este de a le cumpăra pe cele mai ieftine.

Citește și: Alertă în magazinele Carrefour. Produsul retras de urgență de la raft fiindcă ar fi conținut viermi

Clienții nu știu la ce pericol se expun. Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că aceste preparate, consumate pe perioade mai lungi, pot îmbolnăvi. Șunca Martinel pentru copii se comercializează în mai multe supermarketuri. Martinel – Mortadella din carne de pasăre cu pastă de tomate, fără extract de drojdie, fără arome artificiale, fără coloranți artificiali sau fără lactoză și fără potențiatori de aromă adăugați este produs de compania germană Reinert, potrivit BZI, care a demarat o campanie intitulată „Voi știți ce mâncați”.

Chiar dacă este un produs destinat copiilor, ingredientele semnalează că nu ar trebui să fie consumat de micuți, dar nici de adulți. Șunca Martinel conține 10 ingrediente, iar jumătate dintre acestea nu au nicio legătură cu rețeta originală. Șunca de pasăre ar trebui să conțină 99% carne. Cea produsă în Germania are 89% carne de pasăre, de pui și de curcan, apă, grăsime de pasăre, pastă de tomate, stabilizatori, precum disfosați, extract de condimente, dextroză, antioxidanți, cum ar fi acidul ascorbic, condimente și nitrit de sodiu – folosit pentru ca termenul de valabilitate al produselor să fie cât mai mare.

„Există foarte multe metode prin care se asigură păstrarea îndelungată a produselor alimentare. O astfel de metodă este adăugarea de nitriţi şi nitrați de sodiu și potasiu, E249 și E252. Conform legislației europene, nitritul de sodiu se poate introduce în alimente doar în amestec cu sarea de bucătărie, iar concentrația maximă admisă este de 0,06 la sută”, au explicat specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, pentru sursa citată.

Citește și: Ce conține, de fapt, mușchiul file din magazine. ANPC avertizează cu privire la ingredientele din acest produs

Specialiștii atrag atenția asupra pericolului la care sunt expuși consumatorii.

„Femeile însărcinate şi copiii trebuie să se ferească de acest aditiv pentru că micuţii au hemoglobina diferită de cea a adulţilor, aceasta interacţionând mult mai puternic cu nitriţii. Consumul îndelungat de nitrit de sodiu poate creşte riscul de apariţie al afecţiunilor tiroidei de până la 3 ori, conform unui studiu efectuat pe femeile din statul american Iowa. Acest studiu a fost efectuat asupra femeilor ce au consumat apă contaminată cu nitriţi timp de 5 ani. În cazul copiilor, consumul de nitrit de sodiu poate creşte riscul aparitiei diabetului de tip 1.

Acest lucru se poate întâmpla dacă mama însărcinată consumă alimente ce conţin nitriţi sau apă contaminată. Riscul de diabet creşte şi dacă apa contaminată este consumată de către copii, dar și din produsele cu nitrați de sodiu, pentru o perioadă îndelungată. Inclusiv medicii susțin că o cauză a bolilor grave este alimentația. Dacă sunt consumate produse cu conservanți, aditivi, E-uri, perioade îndelungate, pot reprezenta cauzele îmbolnăvirii”, mai spun specialiștii din Iași.

Nitritul de sodiu (E250) este un conservant artificial folosit în industria alimentară pentru inhibarea bacteriilor și pentru intensificarea culorii produselor din carne.

„Se foloseşte nitrit de sodiu în special pentru inhibarea bacteriei Clostridium botulinum, ce produce boala letală numită botulism, dar şi pentru a inhiba oxidarea lipidelor, proces ce duce la râncezirea acestora. În anii ’20, SUA au schimbat modul în care era folosit nitritul în prepararea mezelurilor, acţiune ce a avut ca efect scăderea cu 69 la sută a cantităţii de nitrit folosit în acestea. Această decizie a influenţat foarte mult scăderea numărului de cazuri de cancer la stomac.

Un alt efect dăunător asupra organismului uman este methemoglobinemia. Aceasta apare din cauza faptului că hemoglobina îşi pierde capacitatea de a transporta oxigenul către celulele organismului uman. Primele simptome ale acestei afecţiuni sunt apatia, durerile de cap, ameţeli, respiraţie greoaie şi culoarea violet a extremităţilor (buze, limbă, mâini, picioare)”, au adăugat specialiștii.

Nitriții nu se găsesc doar în produsele procesate, precum parizer, salam, carne afumată sau cârnați, ci și în legume.

Pe șunca Martinel este specificată cantitatea de sare (2,3 grame/90 grame de produs), fiind una destul de mare, în condițiile în care OMS recomandă un consum mediu de sare de 5 grame pe zi pentru un adult și 2,5 grame/zi pentru un copil.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
Capital.ro
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9