Campioana mondială la canotaj a dezvăluit fără rezerve că e bogată și a vorbit despre recompensele pentru cariera de succes pe care a avut-o, scriu editorii de la wowbiz.ro.
„Sufletește, sunt foarte bogată. Sunt bogată exact cât îmi trebuie. După declarația mea de avere se vede exact toate investițiile pe care le-am făcut. Investiția majoră pe care am făcut-o a fost în copilul meu.”
„În rest, am o casă de locuit, da, locuiesc în Pipera, în pădure cum îmi place mie să spun. Este un teren achiziționat după Jocurile Olimpice de la Sidney.”
„Un apartament, la fel, pe care l-am schimbat. Am trecut de la 2 camere, la 4, în 1996.”
„Am împrumutat PSD, pentru că am candidat și așa mi se părea normal, să fie totul la vedere. Ca salariu, sunt remunerată doar cu pensia pe care o am de la Ministerul de Interne, indemnizația rentaviageră, pentru că este dată de statul român, pentru că recunoaște și recompensează rezultatele sportive.”
„De la Comitetul Olimpic nu sunt remunerată, pentru că nu am salariu, am o indemnizație de ședință de 1.200 de lei. De la Agenția Națională de Sport, am avut salariu de 9.400 de lei.”
„În rest, am fost recompensată cu 40.000 de lei, în urma rezultatelor de la Jocurile Olimpice de la Paris.”
„Astea sunt salariile mele din cele 6 funcții pe care le-am deținut. Concluzia e că meritele pe care le am, oficiale, puse pe hârtie, acestea sunt.”, a dezvăluit Elisabeta Lipă, la „40 de întrebări”.
Elisabeta Lipă s-a lăsat de canotaj spre dezamăgirea tuturor. Ea a explicat de ce nu a mai putut practica sportul vieții sale.
„Eu m-am retras pentru ca statul român nu a fost în stare să găsească o locație unde să construiască o bază.”
„Trebuie să ai o apă de 2 km și 100 de metri, să aibă 8 culoare, a câte 13 metri și jumătate și bineînțeles pe mal, tot ceea ce ține de vestiare, dușuri, hangare de bărci și așa mai departe.
„Nu era un SF, dar nu s-a întâmplat. Și atunci, nici eu nu am mai participat la cea de-a 7-a ediție. Fără durere nu poți să faci performanță. Când m-am oprit brusc, după atâția ani de zile, pentru un sportiv nu este ușor.
„Nu este ușor să renunți la sportul de înaltă performanță, pentru că tu ești într-un grup, ai condiții de performanță, ești rupt de realitate și când te-ai retras, iei toată viața asta cruntă în piept. Sportul de performanță te călește. În sport, nu doar câștigi, ci și pierzi, iar atunci înveți.”, a declarat Elisabeta Lipă, la „În oglindă”.
Legitimată iniţial la clubul Olimpia Bucureşti, s-a transferat ulterior la Dinamo Bucureşti. Elisabeta Lipă a fost de 25 de ori campioană naţională. A participat la 6 ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice, reuşind să-şi înscrie în palmares 8 medalii.
Lipă a debutat în viaţa competiţională internaţională la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, unde a obţinut aurul la proba de dublu vâsle, performanţă egalată la Barcelona în 1992 (simplu vâsle), Atlanta în 1996 (8+1), Sydney în 2000 (8+1) şi Atena în 2004 (8+1).
Prezenţa sa la Campionatele Mondiale a fost, de asemenea, una fructuoasă, Elisabeta Lipă a câştigat aurul în 1989 (simplu vâsle), argintul în 1983, 1985, 1986, 1987, 1989, 1994, 2003 (dublu vâsle), 1991 (simplu vâsle şi dublu vâsle) şi bronzul în 1982 (patru) şi 1984 (8+1).
În anul 2000 a fost desemnată de Federaţia Internaţională de Canotaj „cea mai bună canotoare din lume”.
Recunoaşterea valorii sale excepţionale a fost şi invitaţia primită din partea Comitetului Olimpic Internaţional de a participa la ştafeta torţei olimpice de la Roma (9 decembrie 2005), pe ruta Via Lanciani de la Civico-Via Nomentana.
După retragerea din viaţa competiţională, Elisabeta îşi împarte timpul între slujba sa în cadrul Ministerului de Interne şi Administraţie Publică (chestor) şi vicepreşedinţia Federaţiei Române de Canotaj.
Recunoaşterea meritelor sale sportive a venit în anul 2008, când a primit din partea Federaţiei Internaţionale de Canotaj medalia „Thomas Keller”, cea mai înaltă distincţie acordată de acest for. În acelaşi an a intrat în posesia trofeului „Colanul de Aur”, conferit de Comitetul Olimpic Român.
Citește și: Oana Zăvoranu ar putea ajunge după gratii: ”Sunt ținta unei înscenări mizerabile”