Sunt importante notele pentru copii?

Daca ne intrebam despre importanta notelor, este bine de clarificat pentru cine si in ce context vorbim despre importanta. Mai exact, sunt importante notele pentru copii? Pentru parinti, pentru profesori, pentru viitorul succes academic sau in cariera? Pentru fiecare din perspective, raspunsul difera. Andreea Persunaru, psiholog clinician la Mind Institute, specializat in terapii cognitiv comportamentale si certificat in Cercul Sigurantei, program de educatie in parenting, cu experienta in lucrul individual si de grup, cu copii scolari, adolescenti si mai ales adulti ne ofera trei scenarii cu raspunsuri diferite.
Romania TV
06 oct. 2018, 05:59
Sunt importante notele pentru copii?
Ca linie generala, notele sunt investite de fiecare dintre noi cu o anumita valoare si semnificatie, insa in tot sistemul de invatamant rolul lor ramane unul strict matematic – ale arata statistic performanta elevului si a profesorului. Pentru a face lucrurile mai concrete in ceea ce priveste importanta notelor, am sa mentionez cele mai dese scenarii intalnite in practica:
  1. Parintele acorda o importanta foarte mare notelor, fara sa ii dea o explicatie copilului legat de aceasta si asteptandu se ca acesta sa se supuna unui scenariu prestabilit, in care notele mari vor contribui la starea de bine pe termen lung a copilului. In acest scenariu avem de a face cu un parinte care pune presiune pe copil si investeste notele cu titlu de validare a valorii sale, ceea ce pentru copil aduce un fals reper – Daca notele mele sunt mari, eu sunt un copil bun. Consecintele pot fi multiple – copilul poate respecta dorinta parintelui, insa poate constata ulterior ca nu are resursele necesare pentru a face aceasta pe termen lung, poate dezvolta teama de esec, poate intra intr-un razboi continuu cu parintele atunci cand gaseste nedreapta alegerea pentru el si multe alte variante. Numitorul comun este faptul ca relatia dintre parinte si copil are de suferit, la fel si relatia copilului cu scoala. Palierul de interventie aici il reprezinta intoarcerea parintelui catre copil si valorizarea lui in sine, cu totul, fara a fi nevoie de indeplinirea unor standarde externe pentru aceasta, precum si sustinerea lui in relatia pe care o va dezvolta cu scoala si reprezentantii ei.
  1. Parintele nu acorda importanta scolii sau notelor, considera scoala lipsita de importanta, insa mentine copilul in sistem. Aici copilul incepe cu un dublu standard, pe care il poate pastra si adult fiind. El merge la scoala, insa saboteaza procesul de invatare minimizand importanta lui. Acesti copii si parinti vor fi o continua provocare pentru cadrele didactice, insa suferinta cea mai mare ramane a copilului, care este contrans sa faca ceva ce nu este investit cu recunoastere de adultul care este responsabil de el si cresterea lui. Palierul de interventie aici este directionat inspre clarificarea pentru parinte a importantei pe care o da studiilor si a luarii unei decizii asumate in ceea ce priveste pastrarea copilului in sistemul de invatamant.

 

  1. Parintele si copilul au o perspectiva echilibrata asupra notelor, insa cadrul didactic trateaza copiii diferit, in functie de acestea. Mai exact, cadrul didactic desconsidera elevii care au rezultate mai putin bune si ii prefera pe cei care obtin performante. Mai mult, pentru a obtine rezultate bune de la cat mai multi copii, metodele de interventie pot fi dintre cele mai putin dorite – incurajarea continua a competitiei, desconsiderarea in plen a celor care obtin rezultate slabe, conditionarea aprecierilor in functie de rezultate si altele. Aceste modalitati de a forta copiii sa obtina performanta pot conduce la diferite scenarii disfunctionale – de la elevi care vor face toate eforturile doar pentru a obtine aprecierea dascalului, pana la anxietate, teama de esec, reactii de respingere si refuz al scolii. Palierul de interventie aici il reprezinta normalizarea impactului dascalului asupra copilului si uneori, incurajarea schimbarii mediului de studiu, daca se ajunge la agresivitate sau forme de abuz asupra copilului.

Citeste continuarea pe superbebe.ro

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Gigantul din România care anunță concedieri voluntare. Angajații care pleacă pot primi până la 40.000 de euro
Capital.ro
Cutremur în TV. Demisie de răsunet la „Neatza cu Răzvan și Dani”. Marea vedetă a spus adio
Playtech.ro
Ultima oră! Celebrul rapper a murit la 34 de ani. Fanii, în DOLIU!
DailyBusiness
O companie din România oferă BONUSURI „de despărțire” uriașe
Adevarul
Denumirea Transnistria, interzisă de regimul de la Tiraspol și asociată cu fascismul, stârnește îngrijorări în rândul experților
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Adevărata relație a lui Băsescu cu Kovesi. Dezvăluirea care îl spulberă
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„Era lumina familiei” O fetiță de 6 ani a murit în mod tragic în timp ce se dădea în leagăn. Cum s-a produs tragedia
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îl plâng pe marele cântăreţ. A murit mult prea devreme
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025
substantial.ro
Kremlinul acuză SUA de presiuni asupra mass-media ruse și promite măsuri de răspuns
MediaFlux
TAXĂ pentru HAINE. Vom plăti mai MULT pentru ÎMBRĂCĂMINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...