Sunt sau nu conservele de ton din supermarketurile românești otrăvite cu mercur? O echipă Observator a făcut un experiment și a dus mai multe conserve la laborator pentru a fi verificate.
În urma analizelor de laborator s-a constatat că tonul din conservele vândute în supermarketurile din România nu depășesc limita legală. Potrivit reglementărilor europene, pești precum tonul, știuca sau macroul pot conține maxim un miligram de mercur pe kilogram. Hamsiile, codul, heringul sau crapul au voie să conțină cel mult 0.3 miligrame de mercur per kilogram.
„Dacă noi vom consuma în cantități mari această conservă de ton vom avea o acumulare în organism de mercur. Pentru noi este suprinzător să depistăm chiar toate conservele analizate peste limita de detecție a metodei.
În funcție de zonele de pescuit din care peştele provine, vom avea un peşte mai poluat, mai contaminat”, a adăugat Alexandru Cîrîc, director ICA, potrivit observatornews.ro.
Medicul Radu Țincu avertizează că, deși mercurul din ton nu depășește limita legală, este totuși periculos pentru sănătatea românilor.
„Discutăm de un pericol foarte important. Mercurul se depozitează la nivelul creierului, peste 25 de enzime sunt inactivate, lucru care perturbă sinteza de neurotransmițători și afectează funcționarea creierului, scăderea capacității de gândire. Există simptome, această stare de oboseală inexplicabilă, o ceață mentală, furnicături la nivelul pielii”, a precizat Radu Ţincu, medic toxicolog.
Activiştii străini cer măsuri urgențe pentru reducerea limitei admise de mercur în conservele de ton.
Citește și Conserve cu ton contaminate cu mercur. Alertă la nivel european