Sunt şoferii obligaţi să acorde prioritate dacă maşina din faţă semnalizează pentru a schimba banda? Ce scrie în noul Cod Rutier

Probabil că toți șoferii au fost puși, la un moment dat, în situația de a frâna brusc sau a trage de volan pentru a evita un alt conducător auto care le-a apărut brusc în față. Iar scuza celui care a schimbat banda de circulație a fost că a semnalizat înainte de a efectua manevra.
Mircea Filipescu
09 apr. 2024, 10:12
Sunt şoferii obligaţi să acorde prioritate dacă maşina din faţă semnalizează pentru a schimba banda? Ce scrie în noul Cod Rutier

Așadar, într-o astfel de situație, când cel din față semnalizează, ești obligat să-i acorzi prioritate? Conform legii, schimbarea benzii de circulație trebuie efectuată doar în anumite condiții.

„Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, stabilește Art. 54 (1) din Codul Rutier actualizat, potrivit Promotor.

Așadar, nu ești obligat să acorzi prioritate când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii. Din contră, cel care schimbă direcția de mers are obligația de a se asigura, înainte de a trece de pe o bandă pe alta.

Codul Rutier definește ce este depășirea și în ce situații se consideră că un șofer a efectuat această manevră.

„Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”, se precizează în Art. 45, alin. (1) din legea 195/2002.

Pentru a efectua o depășire, șoferul vehiculului trebuie să se asigure că automobilul care circulă în fața sau în spatele lui nu a inițiat o manevră similară.

Depășirea poate fi efectuată numai:

– dacă marcajul alb care desparte benzile între ele este întrerupt;

– în condiții de vizibilitate bună;

– în zonele unde este permisă această manevră.

Așadar, nu vom efectua niciodată depășirea încălcând linia continuă de pe carosabil. Și, cu atât mai puțin, linia dublă continuă.

Potrivit Codului Rutier, șoferii care vor să se înscrie într-o depășire sunt obligați să respecte următoarele reguli:

– să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;

– să se asigure că șoferul din spate sau din față nu a semnalizat, la rândul lui, intrarea în depășire;

– să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit;

– să reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță.

Nu în ultimul rând, conducătorii auto care depășesc trebuie să se asigure că nu pun în pericol și nici nu încurcă circulația din sens opus.

Ce este manevra de devansare

Conform legislației rutiere din România, manevra de devansare nu e considerată depășire.

„Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulație”, se arată în Art. 45, alin. (4) din Codul Rutier.

Așadar, devansare înseamnă trecerea pe lângă un vehicul care circulă mai lent și se poate realiza numai pe drumurile prevăzute cu cel puțin două benzi de circulație pe sens.

În situația în care un automobil se deplasează pe una dintre benzi cu o viteză mai mare comparativ cu o altă mașină care se deplasează în același sens de circulație, trecerea în fața acestuia, păstrând banda, se numește devansare.

Codul Rutier încadrează nerespectarea regulilor de semnalizare și schimbare a direcției de mers la clasa a I de sancțiuni. Iar ca măsură complementară se aplică 2 puncte de penalizare. Iar dacă în urma acestei manevre s-a produs un accident soldat cu pagube materiale, se vor aplica 3 puncte de penalizare.

Așadar, șoferii care trec neregulamentar de pe o bandă pe alta între 2 și 3 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 330 lei și 495 lei.

Aceste amenzi pot fi chiar mai mari, dacă vorbim de efectuarea unei depășiri neregulamentare. În aceste cazuri, sancțiunea poate ajunge chiar și la 1.320 de lei. Iar în cazul producerii unui accident, fără victime, permisul poate fi reținut pentru 60 de zile.

Citeşte şi: Pensiile românilor, în pericol. Avertismentul lui Dragoș Damian: „Venirea a sute de mii de asiatici este o mare necunoscută“

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Ordin venit de la UE. Decizie pentru românii cu cont la bancă. Regulă nouă pentru transferuri și plăți
Playtech.ro
Spălătoriile auto sunt în continuare o mină de aur! afacerea clasică, dar profitabilă indiferent de orașul în care trăiești
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Produsul din supermarketuri care este plin de conservanți. Cum se prepară acasă o variantă mai sănătoasă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Americanii cutremură România. Au dezvăluit marele secret din spatele lui Călin Georgescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Primă la aniversarea căsătoriei: până la 3.000 de lei! Vezi cum poți beneficia