Sunt şoferii obligaţi să acorde prioritate dacă maşina din faţă semnalizează pentru a schimba banda? Ce scrie în noul Cod Rutier

Probabil că toți șoferii au fost puși, la un moment dat, în situația de a frâna brusc sau a trage de volan pentru a evita un alt conducător auto care le-a apărut brusc în față. Iar scuza celui care a schimbat banda de circulație a fost că a semnalizat înainte de a efectua manevra.
Mircea Filipescu
09 apr. 2024, 10:12
Sunt şoferii obligaţi să acorde prioritate dacă maşina din faţă semnalizează pentru a schimba banda? Ce scrie în noul Cod Rutier

Așadar, într-o astfel de situație, când cel din față semnalizează, ești obligat să-i acorzi prioritate? Conform legii, schimbarea benzii de circulație trebuie efectuată doar în anumite condiții.

„Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, stabilește Art. 54 (1) din Codul Rutier actualizat, potrivit Promotor.

Așadar, nu ești obligat să acorzi prioritate când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii. Din contră, cel care schimbă direcția de mers are obligația de a se asigura, înainte de a trece de pe o bandă pe alta.

Codul Rutier definește ce este depășirea și în ce situații se consideră că un șofer a efectuat această manevră.

„Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”, se precizează în Art. 45, alin. (1) din legea 195/2002.

Pentru a efectua o depășire, șoferul vehiculului trebuie să se asigure că automobilul care circulă în fața sau în spatele lui nu a inițiat o manevră similară.

Depășirea poate fi efectuată numai:

– dacă marcajul alb care desparte benzile între ele este întrerupt;

– în condiții de vizibilitate bună;

– în zonele unde este permisă această manevră.

Așadar, nu vom efectua niciodată depășirea încălcând linia continuă de pe carosabil. Și, cu atât mai puțin, linia dublă continuă.

Potrivit Codului Rutier, șoferii care vor să se înscrie într-o depășire sunt obligați să respecte următoarele reguli:

– să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;

– să se asigure că șoferul din spate sau din față nu a semnalizat, la rândul lui, intrarea în depășire;

– să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit;

– să reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță.

Nu în ultimul rând, conducătorii auto care depășesc trebuie să se asigure că nu pun în pericol și nici nu încurcă circulația din sens opus.

Ce este manevra de devansare

Conform legislației rutiere din România, manevra de devansare nu e considerată depășire.

„Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulație”, se arată în Art. 45, alin. (4) din Codul Rutier.

Așadar, devansare înseamnă trecerea pe lângă un vehicul care circulă mai lent și se poate realiza numai pe drumurile prevăzute cu cel puțin două benzi de circulație pe sens.

În situația în care un automobil se deplasează pe una dintre benzi cu o viteză mai mare comparativ cu o altă mașină care se deplasează în același sens de circulație, trecerea în fața acestuia, păstrând banda, se numește devansare.

Codul Rutier încadrează nerespectarea regulilor de semnalizare și schimbare a direcției de mers la clasa a I de sancțiuni. Iar ca măsură complementară se aplică 2 puncte de penalizare. Iar dacă în urma acestei manevre s-a produs un accident soldat cu pagube materiale, se vor aplica 3 puncte de penalizare.

Așadar, șoferii care trec neregulamentar de pe o bandă pe alta între 2 și 3 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 330 lei și 495 lei.

Aceste amenzi pot fi chiar mai mari, dacă vorbim de efectuarea unei depășiri neregulamentare. În aceste cazuri, sancțiunea poate ajunge chiar și la 1.320 de lei. Iar în cazul producerii unui accident, fără victime, permisul poate fi reținut pentru 60 de zile.

Citeşte şi: Pensiile românilor, în pericol. Avertismentul lui Dragoș Damian: „Venirea a sute de mii de asiatici este o mare necunoscută“

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum arată buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Ce trebuie să cunoști înainte să votezi
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Alegeri prezidențiale în România: George Simion, favorit-surpriză în primul tur
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili