Teama că apa ar putea deveni o resursă extrem de rară este motivul pentru care s-a decis tranzacţionarea acesteia la bursa de pe Wall Street. Fermierii, fondurile speculative și municipalitățile vor avea posibilitatea capabile să tranzacţioneze sau să parieze pe resurse de apă disponibile în California, cea mai mare piață agricolă din SUA și a cincea cea mai mare economie din lume.
Contractele legate de tranzacţionarea apei, o premieră de acest gen pe piaţa bursieră, au fost anunțate în luna septembrie, în timp ce incendiile de pădure devastau Coasta de Vest a SUA și pe măsură ce California ieșea dintr-o secetă de opt ani. Acestea sunt acum menite să servească atât drept gard viu împotriva fluctuațiilor prețurilor la apă, pentru marii consumatori de apă, cum ar fi fermierii și unitățile electrice, dar sunt și un indicator de deficit pentru investitorii din întreaga lume.
„Schimbările climatice, seceta, creșterea populației și poluarea vor face probabil ca problemele legate de lipsa apei și prețul acesteia să devină un subiect fierbinte pentru anii următori„, a declarat, pentru Bloomberg, directorul general și analistul RBC Capital Markets, Deane Dray.
Citeşte şi Impactul pandemiei la nivel global. 60% din populaţie pune bani deoaparte şi reduce cheltuielile
Organizația Națiunilor Unite a avertizat multă vreme că schimbările climatice provocate de oameni duc la secete severe și la mai multe inundații, făcând disponibilitatea apei din ce în ce mai puțin previzibilă. În California, cele mai grave efecte ale secetei au fost semnalate în iulie 2014, când 58% din terenurile statului au suferit o „secetă excepțională”.
Preocupările legate de problema apei se regăsesc şi la nivel european, de mai multă vreme. Într-o interpelare din parlamentul European, europarlamentarul Daniel Buda semnala în urmă cu câţiva ani: „În contextul actual, dacă irosirea apei potabile continuă, întreaga planetă ar putea suferi o pierdere de 40% din totalul apei potabile până în 2030. Această avertizare vine din partea ONU. Pierderea unei părți importante din apa potabilă ar putea duce la o criză de apă, luând în considerare că, la nivel global, nevoia de apă urmează să crească cu până la 55% până în 2050, rezultatele acestor fapte putând fi catastrofale.
De asemenea, până în anul 2050, agricultura trebuie să producă cu 60% mai multe alimente decât în prezent la nivel mondial, iar în țările în curs de dezvoltare producția trebuie să crească cu 100%. Un alt punct de luat în considerare este faptul că se așteaptă ca nevoia industriei de apă să crească cu 400% începând din anul 2000 până în 2050. În cazul în care nu se creează un echilibru între nevoia de apă și resursele actuale, întreaga planetă urmează să se confrunte cu o criză imensă în ceea ce privește nevoia de apă”.