Lipsa etichetării şi a unei legi care să impună menţionarea ţării de origine a produselor face ca românii să fie păcăliţi şi chiar înşelaţi.
Citeşte şi Cel mai SĂNĂTOS tip de LAPTE
„Nu ştie nimeni cât lapte şi câte produse lactate se mai produc în România pentru că anumite multinaţionale aduc lapte din Olanda sau de aiurea, scriu «produs în Bucovina» pe el şi pun poza Joianei cu margareta în gură. Scriu pe el «produs în Bucovina» ca să le dea încredere consumatorilor că este mai puţin poluat. În Olanda, de exemplu, se pune în jur de o tonă de îngrăşăminte chimice la hectar, iar la noi se pun de 10 ori mai puţine. Şi atunci, efectiv, cumpărătorul român este înşelat. Nu vrea nimeni să intervină, am vorbit şi cu cei din Ministerul Agriculturii, şi cu cei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară. Sunt interese, puterea celor din industria lactatelor este mai mare decât a noastră, a fermierilor”, a declarat Dorel Secară pentru ziarulring.ro.
Vicepreşedintele FCBR susţine că o lege a etichetării este necesară şi pentru a-i obliga pe producători să menţioneze compoziţia laptelui. „Există pe piaţă lapte care are conţinut de lapte zero. Au fost descoperite şi brânzeturi fără urmă de lapte. Mai mult, atunci când se vinde lapte proaspăt rezultat din lapte reconstituit, adică din lapte praf, trebuie să fie menţionat pe etichetă, pentru că în aceste cazuri cuvântul «proaspăt» este un fals. Totodată, ar trebui să existe restricţii la produsul final, pentru că se adaugă tot felul de E-uri, care nici măcar nu se regăsesc pe eticheta produsului”, a mai spus Dorel Secară.