„Ordinea Mondială”, evocată de către Serghei Lavrov și Joe Biden de-a lungul ultimelor luni, în discursurile publice, se află într-o plină reconfigurare.
La șase luni de la declanșarea războiului din Ucraina, SUA a ajuns să exporte mai mult gaz în Europa decât Rusia. Americanii trimit gazul lichefiat pe nave – mai mult decât exportă rușii prin conducte, scrie Insider.
În iulie 2022, gazul natural lichefiat din SUA a reprezentat 13% din totalul gazului furnizat Europei, față de 10%, cel importat de UE de la ruși, prin conducte.
În ultimele luni, Rusia a redus masiv exporturile de gaze către Uniunea Europeană. Inițial, pentru lucrări de întreținere la gazoductul Nord Stream, care alimentează cu gaze naturale Germania, iar apoi, după ce lucrările de întreținere au fost finalizate și s-a reluat tranzitul, Moscova a redus din nou volumul de gaz la 20% din valoarea maximă a gazoductului. În ultimele șase luni ale anului, prețurile engros la gaze în Europa s-au triplat, ca urmare a reducerii Rusiei a fluxurilor de gaze naturale.
În prezent, 12 state membre UE se confruntă cu fluxuri reduse sever, potrivit Comisiei Europene. Printre motive, faptul că pentru o parte dintre state, livrările au fost oprite complet. Inclusiv în această săptămână, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Letonia.
În schimb, Europa importă mai mult carburant rusesc, în ciuda embargoului UE pentru petrolul din Federația Rusă, importat pe mare. Importurile de motorină rusească au crescut cu 23% față de anul trecut, potrivit datelor Vortexa.
Totuși, Ursula von der Leyen și-a asumat că până la 90% din toate importurile de petrol rusesc vor înceta până la sfârșitul lui 2022.
SUA va beneficia cel mai mult de pe urma crizei din Ucraina. Pe lângă vânzările de armament, va continua să vândă gaz lichefiat. Putin pierde clienții din Europa, care migrează către americani. În martie, în timpul vizitei în Europa, președintele Joe Biden a prezentat un acord care prevede ca SUA să furnizeze UE cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de GNL până la sfârșitul anului. În plus, scopul pe termen mai lung este de a asigura, cel puțin până în 2030, aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an de gaz suplimentar din Statele Unite.