Super-alimentele pe care e bine să le consumăm iarna. Este vorba despre legumele cu frunze verzi. Acestea ajută la întărirea imunității și la menținerea energiei.
Legumele cu frunzele verzi sunt bogate în nutrienți și nu trebuie să lipsească din farfuria ta în această iarnă. Specialiștii recomandă ca în sezonul rece să nu lipsească din alimentația noastră spanacul, varza Kale, frunzele de muștar, frunzele de schinduf sau frunzele de colard.
Spanacul se numără printre legumele pe care românii obișnuiesc să le consume frecvent. Este bogat în fier, vitamina K, vitamina C și acid folic. Ajută la combaterea anemiei și întărește sistemul imunitar.
Conține antioxidanții precum luteina și zeaxantina, care susțin sănătatea ochilor. De asemenea, datorită conținutului de magneziu, spanacul ajută la menținerea nivelului de energie. De asemenea, frunzele de spanac reprezintă o sursă importantă de fibre, ajutând la menținerea unei digestii sănătoase.
Citește și Cum poți păstra legumele proaspete. Trucul care te ajută să nu se strice repede
Spanacul se poate folosi în ciorbe, se poate mânca cu mămăligă și cu ou sau în salate.
Varza Kale. Deși nu este o legumă cu care românii sunt obișnuiți, varza kale are o mulțime de beneficii pentru organism. Se găsește în magazinele bio sau în supermarketurile mari, iar prețul este destul de piperat. Are un gust amărui și o textură mai dură decât spanacul, potrivit adevărul.ro.
Varza Kale sau varza creață este bogată în vitaminele A, C și K, conține și calciu, care sprijină sănătatea oaselor, precum și antioxidanți ce luptă împotriva inflamațiilor și protejează împotriva bolilor cronice.
Chiar dacă sunt mai greu de găsit în piețele românești, frunzele de muștar și cele de colard fac parte dintre legumele cu frunze verzi care ar trebui să se găsească în alimentația noastră în sezonul rece.
Pot fi folosite de gospodine în supe și tocănițe, dar și în smoothie-uri.
Frunzele de colard conțin vitamina K, fibre și calciu. Acestea ajută la reducerea colesterolului și susține sănătatea inimii. Au un gust asemănător cu cel al frunzelor de kale sau cu spanacul. Putem folosi acest aliment exotic în preparate românești precum sarmale, tocănițe, ciorbițe, mâncare de fasole sau plăcinte și omlete.
Frunzele de schinduf reprezintă un alt aliment exotic ce poate fi folosit cu succes în bucătăria românească. Sunt bogate în fier, fibre și proteine. Ajută la menținerea energiei și previne oboseala. De asemenea, acest aliment exotic are proprietăți antiinflamatorii și ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge.