Utilizat în prepararea tincturilor sau a infuziilor, merişorul este extrem de eficientă în tratarea multor probleme de sănătate, printre care se numără :
1. Infecţiile urinare. Planta de merişor este o adevarată colecţie de substanţe cu efect antibiotic, extrem de eficiente în lupta cu infecţiile bacteriene de la nivelul vezicii urinare. Anumite substanţe naturale din compoziţia merişoarelor (proantocianidele) împiedică ataşarea bacteriilor responsabile de producerea infecţiilor urinare, de pereţii vezicii urinare şi cei ai tractului urinar. „Cel mai cunoscut remediu natural împotriva infecțiilor urinare este merișorul. Cele mai eficiente sunt frunzele de merișor care au efect diuretic, antiinflamator și antibacterian. Se administrează sub formă de decoct: frunzele se fierb 5-10 minute la foc mic. Se pune o linguriță de frunze mărunțite la o cană de apă”, explică medicul primar Alice Popescu, specializat în medicină generală, acupunctură și fitoterapie, la Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă din București.
2. Infecţiile gastrice cu Helicobacter pylori (gastritele). Merişorul şi sovarvul (oregano) administrate sub formă de comprimate 5 zile înainte, pe tot parcursul şi 5 zile după tratamentul antibiotic de eradicare a infecţiei gastrice cu Helicobacter pylori, asigură o mai bună eficienţă tratamentului şi o rată crescută de vindecare. Aceasta se datorează substanţelor conţinute de merişor, care au efect antibiotic natural, scrie doctorulzilei.ro.
3. Gripa, răceala. Comprimatele de merişor ajută la creşterea imunităţii, fiind indicate în sezonul de iarnă, pentru ameliorarea afecţiunilor respiratorii. Merişorul are un efect puternic antitusiv, ca şi gargara cu infuzie de merişor.
4. Cancerul. Cercetători ai Universităţii din Massachusetts au demostrat că anumite substanţe obţinute din extractul de merişor sunt capabile să distrugă, selectiv, tumorile cauzatoare ale cancerului de colon şi de sân.
5. Ateroscleroza şi bolile cardiovasculare. Merişorul, prin substanţele sale antioxidante, împiedică formarea depozitelor de lipide (ateroscleroză) pe vasele de sânge, protejând arterele inimii.
Citeşte şi Alimentele care îţi pot salva viaţa