În statul Chihuahua din nordul Mexicului, situat în apropiere de Munţii Sierra Madre, trăiesc aproximativ 60.000 de indieni ce formează un trib unic în lume: „Tarahumara” sau „Rarámuri”, potrivit descopera.ro. Membrii tribului ies în evidenţă printr-o caracteristică deosebită. Au capacitatea de a alerga pe distanţe mari, de peste 100 de kilometri, zi de zi.
Unii indieni Tarahumara au reuşit să alerge şi 190 de kilometri într-o singură zi, depăşind de departe performanţele celor mai bine pregătiţi ultramaratonişti ai lumii. Alergătorii din tribul Tarahumara au devenit cunoscuţi în SUA abia în 1993 şi 1994, când au participat la o competiţia „Leadville Trail 100″, o cursă infernală de 160 de kilometri, pe care a câştigat-o Victoriano Churro, un indian Tarahumara în vârstă de 52 de ani.
În alergările de sute de kilometri indienii folosesc drept încălţăminte tălpi decupate din cauciucuri legate cu fâşii de piele. Unul dintre jocurile care pregătesc indienii Tarahumara pentru alergare este rarájipari.
În acest joc, bărbaţii din trib îşi folosesc picioarele şi nişte beţe din lemn pentru a lovi o minge asemănătoare cu cele de baseball. De regulă, jocul ţine doar 24-36 de ore, timp în care participanţii parcurg distanţe de 200-300 de kilometri. O veche vorbă a celor din acest trib american spune că „un copil mai întâi învaţă să alerge şi abia apoi să meargă”.