Eclipsa totală de Lună s-a produs pe măsură ce Luna Plină se afla aproape de punctul său cel mai apropiat de Pământ pentru luna mai, făcând-o o SuperLună. A rezultat o priveliște cu adevărat uimitoare, vizibilă în mai multe regiuni din America de Nord și de Sud, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Din păcate, în România s-a putut observa doar faza de penumbră, Luna apunând exact când a început eclipsa parţială, la ora 5:26. În acel moment, Luna s-a aflat foarte jos, spre orizontul sud-vestic, în dreptul constelaţiei zodiacale Balanţa.
Eclipsa s-a petrecut la ora 6:11, ora României, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Prima etapă a fost faza penumbrală. Aceasta a început la ora 04:32, etapă în care cea mai mare parte a luminii solare a fost blocată și unele raze au putut ajunge la Lună. Aceasta a creat un efect subtil de întunecare, care putea trece ușor neobservat.
Several spectators watched the ‘Super Flower Moon’ of May rise behind the ancient temple of Poseidon in Greece
H//t @Reuters
pic.twitter.com/V4JAT3T89v— Ticia Verveer (@ticiaverveer) May 16, 2022
Mai dramatică a fost cea de-a doua etapă, eclipsa umbrală. A fost momentul în care am putut vedea cea mai întunecată parte a umbrei Pământului trecând peste suprafața lunară. Aceasta a început la ora 05:27 și a culminat cu eclipsa totală a Lunii la ora 06:29. În faza de eclipsă totală, culoarea Lunii a fost una spectaculoasă, deoarece părea să devină de un roșu cărămiziu. Acest lucru s-a datorat faptului că atmosfera Pământului curbează o parte din lumina solară spre ea.