Magazinele Profi plafonează anticipat adaosurile comerciale, începând din 17 iulie ajutându-și clienții să facă mai ușor față șocului generat de creșterea excesivă a prețurilor la alimente din ultima vreme.
„Susținem măsura guvernului de a combate creșterile prețurilor alimentelor de bază prin limitarea adaosurilor comerciale, și o aplicăm chiar înainte de 1 august, data la care devine obligatorie conform ordonanței de guvern”, declară Magda Amarie, director operațional Profi. „Avem convingerea că ajutorul pe care îl acordăm va fi benefic pentru clienții noștri cărora, și cu această ocazie, le mulțumim pentru încrederea pe care ne-o acordă.„, arată comunicatul retailerului.
Începând din weekendul care tocmai a trecut, în toate magazinele Profi produsele cu adaosuri plafonate conform legislației privind combaterea creșterii excesive a prețurilor la produsele alimentare, reprezentată de Ordonanța de Urgență nr. 67/2023, sunt mai ușor de găsit, fiind marcate la raft cu eticheta de culoare galbenă cu textul „ADAOS DEJA MIC”.
Românul care se ia la trântă cu Lidl, Kaufland, Carrefour şi Mega Image. Vine cu preţuri mici şi produse autohtone
După cum se știe, lista produselor ce fac obiectul ordonanței emise de Guvernul României sunt: pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități; lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%, cu excepția UHT; brânză telemea din lapte de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 Kg; mălai 1 kg; ouă de găină calibrul M 10 buc.; ulei de floarea-soarelui 1L; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, puple pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc); legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia); fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă); cartofi proaspeți albi vrac; zahăr alb tos 1 Kg.
Oficialii Consiliului Concurenței spun că plafonarea adaosului comercial generează riscul alinierii operatorilor la plafonul maxim
Cea mai mare parte a procesatorilor și retailerilor cu care HotNews a discutat pe marginea plafonării adaosului comercial au confirmat că vor aplica fără ezitare Ordonanța de Urgență adoptată vineri, procesatorii spunând însă că la unele produse de pe listă vor vinde în pierdere.
Speranța lor este ca Guvernul să nu deschidă o cutie a Pandorei și să prelungească termenul de 3 luni, adăugând și alte produse cu adaos plafonat.
Chiar și oficialii Consiliului Concurenței spun că adaosul de maxim 20% la costul de producție, în cazul procesatorilor, respectiv maxim 5% și 20% față de prețul de achiziție, în cazul distribuitorilor și, respectiv, al comercianților, generează riscul alinierii operatorilor la plafonul maxim, ducând astfel la o creștere a prețurilor la nivelul consumatorilor finali.
Scad preţurile la produse de bază, cresc taxele pe vicii. Se scumpesc ţigările, alcoolul şi sucurile cu zahăr
Asta, în condițiile în care România a avut cea mai ieftină mâncare din UE în 2022, conform datelor Institutului Național de Statiscă (INS).
Prețul mai multor alimente de bază urmează să scadă după ce Guvernul a stabilit o schemă menită să ieftinească o serie de produse. Surse din cadrul MADR au dezvăluit mass-media modul în care se vor limita adaosurile comerciale astfel încât românii să aibă acces la carne, ouă, făină sau ulei mai ieftin.
Guvernul vrea să limiteze adaosul comercial, pentru trei luni, astfel încât prețul alimentelor la raft să scadă. Măsura va fi impusă printr-o ordonanță de Guvern care va fi pusă în transparență începând de astăzi, miercuri – 28 iunie.
Perioada pentru care va fi valabilă schema de ieftinire a produselor alimentare va fi de trei luni, cu 20% plafon maxim la procesator și 20% la retail.
Grupele de produse agricole și alimentare la care se va aplica schema de reducere a prețurilor prin plafonarea adaosului comercial:
1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități;
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%;
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac;
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg;
6. Mălai standard 1 kg;
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc;
8. Ulei de floarea-soarelui 1L;
9. Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard);
10. Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc);
11. Legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia);
12. Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă);
13. Cartofi proaspeți albi vrac;
14. Zahăr alb tos 1 Kg.
Cu cât trebuie să scadă prețurile
Măsura ieftinirii alimentelor se va aplica pe lanț, de la procesatori, distribuție, la supermarketuri, potrivit unor surse guvernamentale, care susțin că fermierii nu vor fi afectați.
Procesatorii vor face un cost de producție, iar în fișa de cost vor fi incluse cheltuilelile directe și indirecte, iar după aceea pot pune un adaos comercial de maximum 20%. În prezent adaosul pleacă de la 10%-45%.
În lanț a fost inclusă și distribuția, care poate aplica un adaos de maximum 5%. În supremarket, marja de adaos comercial e de maximum 20%. Pe perioada aplicării actului normativ, sunt suspendate taxele prevăzute în legea practicilor comerciale neloiale, privind remiza și risturne, au precizat sursele citate de Hotnews.ro.
Vă reamintim că măsura reducerii prețurilor pentru alimentele de bază a fost anunțată de premierul Marcel Ciolacu la prima ședință de la preluarea mandatului. Șeful Executivului a avut ulterior o întâlnire cu reprezentanții marilor lanțuri comerciale care, ulterior, au anunțat că sunt de acord cu schema de ieftinire și chiar au propus o listă de alimente la care se pot reduce prețurile.