Universitatea Internaţională Deschisă Tehnoeconomia Europeană se află la doi paşi de Piaţa Obor. Chiar de la intrare, o domnişoară amabilă este gata să prezinte oferta oricărui posibil student interesat. „Am văzut că aveţi un program în relaţii internaţionale şi aş vrea să mă înscriu, pentru că vreau să-mi continui studiile”, afirmă reporterul „Gândul”. „Acela este program de licenţă. Pentru masterat avem nouă programe, toate acreditate”, descrie secretara oferta. Dialogul durează câteva minute, până coboară rectorul universităţii.
„Spune-i şi de oferta noastră de pe 12 (noiembrie n.r)”, începe discuţia Bogdan Dumitraşcu, şeful instituţiei. „Avem o ofertă specială pentru cei care se înscriu după 12 noiembrie: cel care se înscrie poate aduce încă doi prieteni care să urmeze gratuit programul de masterat. Unul singur plăteşte, iar ceilalţi doi urmează cursurile gratuit. Dar e treaba lor cum împart taxa, în actele noastre figurează numai unul cu plată„, a continuat Bogdan Dumitraşcu. Arată spre nişte afişe mari care, începând de lunea viitoare, vor fi puse pe stradă sau în instituţiile publice, inclusiv în oficiile poştale.
Întrebat dacă programele sunt acreditate, Bogdan Dumitraşcu confirmă că toate sunt acreditate. „Sunt acreditate şi cele online? Ştiţi cazul Spiru Haret cu diplomele pe care Ministerul Educaţiei nu le-a mai dat…”, este întrebat reprezentantul instituţiei. „N-avem nicio problemă. Acum câţiva ani a fost o campanie de imagine a aceluiaşi ministru care e şi acum. Ea avea o problemă cu universităţile particulare, pentru că a văzut că universităţile de stat nu mai au studenţi. Particularele au studenţi, aici e altceva. Dacă nu mai ai studenţi trebuie să închizi programele şi nu mai plăteşti profesorii. Dar la stat, dacă nu ai studenţi, nu vin nici banii”, descrie Dumitraşcu cele două sisteme.
Durata la masteratele oferite de Universitatea Tehnoeconomia este de un an, chiar dacă prin procesul Bologna studiile postuniversitare sunt de doi ani. Cei care urmează astfel de programe trebuie să dea trei examene, iar până în iulie 2013 trebuie să pregătească şi lucrarea de disertaţie.
Ministerul Educaţiei susţine că instituţia condusă de Bogan Dumitraşcu nu are niciun fel de acreditare şi nu poate fi considerată universitate. „Aia nu e universitate, aia e o cooperativă la colţul străzii. Instituţiile statului care sunt abilitate să-i urmărească pe cei care produc fraude n-au decât să-i urmărească. Studenţii care merg acolo trebuie să se uite pe site-ul nostru la programele acreditate şi la hotărârile de guvern”, a declarat pentru Gândul Ecaterina Andronescu.
Ministrul spune că instituţia pe care o conduce nu se poate autosesiza. „E o minciună că au programele acreditate. Cineva trebuie să se sesizeze în ţara asta, dar eu nu sunt justiţie în ţara asta”, a adăugat Ecaterina Andronescu.
Ministrul a mai spus că cei de la Universitatea Tehnoeconomia nu au trecut niciodată pe la instituţia care acreditează universităţile. „Deci, sunt escroci de notoritetate publică, nu ştiu cum să-i numesc”, a declarat Ecaterina Andronescu.
Site-ul instituţiei arată că universitatea este acreditată de Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii.
Universitatea Tehnoeconomică Europeană funcţionează de 20 de ani, potrivit site-ului. În urmă cu 10 ani, în 2002, actualul ministru al Educaţiei a declarat-o în afara legii. Dar cu toate acestea, instituţia continuă să organizaze programe şi să facă înscrieri. Până acum niciuna dintre insituţiile statului nu a reuşit să o închidă.