„Superofertă” la masterat: Un candidat plăteşte, alţi doi intră gratis

Chiar dacă anul universitar a început de mai bine de o lună de zile, cu 250 de euro şi cu doi prieteni te poţi înscrie la un masterat online fără nicio problemă. "Superoferta" este făcută de către una dintre instituţiile de învăţământ superior particulare implicată până acum în mai multe scandaluri, scriu jurnaliştii de la "Gândul".
Romania TV
07 nov. 2012, 08:48

Universitatea Internaţională Deschisă Tehnoeconomia Europeană se află la doi paşi de Piaţa Obor. Chiar de la intrare, o domnişoară amabilă este gata să prezinte oferta oricărui posibil student interesat. „Am văzut că aveţi un program în relaţii internaţionale şi aş vrea să mă înscriu, pentru că vreau să-mi continui studiile”, afirmă reporterul „Gândul”. „Acela este program de licenţă. Pentru masterat avem nouă programe, toate acreditate”, descrie secretara oferta. Dialogul durează câteva minute, până coboară rectorul universităţii.

„Spune-i şi de oferta noastră de pe 12 (noiembrie n.r)”, începe discuţia Bogdan Dumitraşcu, şeful instituţiei. „Avem o ofertă specială pentru cei care se înscriu după 12 noiembrie: cel care se înscrie poate aduce încă doi prieteni care să urmeze gratuit programul de masterat. Unul singur plăteşte, iar ceilalţi doi urmează cursurile gratuit. Dar e treaba lor cum împart taxa, în actele noastre figurează numai unul cu plată„, a continuat Bogdan Dumitraşcu. Arată spre nişte afişe mari care, începând de lunea viitoare, vor fi puse pe stradă sau în instituţiile publice, inclusiv în oficiile poştale.

Întrebat dacă programele sunt acreditate, Bogdan Dumitraşcu confirmă că toate sunt acreditate. „Sunt acreditate şi cele online? Ştiţi cazul Spiru Haret cu diplomele pe care Ministerul Educaţiei nu le-a mai dat…”, este întrebat reprezentantul instituţiei. „N-avem nicio problemă. Acum câţiva ani a fost o campanie de imagine a aceluiaşi ministru care e şi acum. Ea avea o problemă cu universităţile particulare, pentru că a văzut că universităţile de stat nu mai au studenţi. Particularele au studenţi, aici e altceva. Dacă nu mai ai studenţi trebuie să închizi programele şi nu mai plăteşti profesorii. Dar la stat, dacă nu ai studenţi, nu vin nici banii”, descrie Dumitraşcu cele două sisteme.

Durata la masteratele oferite de Universitatea Tehnoeconomia este de un an, chiar dacă prin procesul Bologna studiile postuniversitare sunt de doi ani. Cei care urmează astfel de programe trebuie să dea trei examene, iar până în iulie 2013 trebuie să pregătească şi lucrarea de disertaţie.

Ministerul Educaţiei susţine că instituţia condusă de Bogan Dumitraşcu nu are niciun fel de acreditare şi nu poate fi considerată universitate. „Aia nu e universitate, aia e o cooperativă la colţul străzii. Instituţiile statului care sunt abilitate să-i urmărească pe cei care produc fraude n-au decât să-i urmărească. Studenţii care merg acolo trebuie să se uite pe site-ul nostru la programele acreditate şi la hotărârile de guvern”, a declarat pentru Gândul Ecaterina Andronescu.

Ministrul spune că instituţia pe care o conduce nu se poate autosesiza. „E o minciună că au programele acreditate. Cineva trebuie să se sesizeze în ţara asta, dar eu nu sunt justiţie în ţara asta”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a mai spus că cei de la Universitatea Tehnoeconomia nu au trecut niciodată pe la instituţia care acreditează universităţile. „Deci, sunt escroci de notoritetate publică, nu ştiu cum să-i numesc”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Site-ul instituţiei arată că universitatea este acreditată de Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii.

Universitatea Tehnoeconomică Europeană funcţionează de 20 de ani, potrivit site-ului. În urmă cu 10 ani, în 2002, actualul ministru al Educaţiei a declarat-o în afara legii. Dar cu toate acestea, instituţia continuă să organizaze programe şi să facă înscrieri. Până acum niciuna dintre insituţiile statului nu a reuşit să o închidă.

DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Dictatorul ahtiat după lux. Obiectele fabuloase purtate de Kim Jong Un
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici