Superputerile tinerilor în era digitală. Cum (nu) pregăteşte şcoala elevii pentru meseriile viitorului

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a lansat un curs inovator intitulat „Exploratori ai gândirii critice și creative”, adresat copiilor și adolescenților. Acest program vine în întâmpinarea nevoii tot mai accentuate de a dezvolta abilități esențiale pentru viitor, în contextul în care piața muncii se schimbă rapid și vizibil de la an la an.
Alina Costache
07 nov. 2024, 11:10
Superputerile tinerilor în era digitală. Cum (nu) pregăteşte şcoala elevii pentru meseriile viitorului

Superputerile tinerilor în era digitală: gândirea critică și creativă.  Cursul își propune să stimuleze gândirea critică și creativă a tinerilor, oferindu-le instrumentele necesare pentru a analiza informațiile, pentru a rezolva probleme complexe și a inova. Prin activități interactive și provocări intelectuale, participanții sunt încurajați să gândească „outside the box” și să își exprime ideile într-un mediu în care se simt în largul lor.

Această inițiativă se aliniază perfect cu concluziile recentei Conferințe „Webdidactica – Meseriile viitorului, adaptarea educației la piața muncii”, organizată de aceeași fundație. Specialiști în educație și piața muncii au subliniat importanța adaptării programei școlare pentru a pregăti tinerii pentru joburile de mâine.

Prof. univ. dr. Lucian Ciolan a accentuat că „programa noastră ar trebui să evolueze dincolo de încărcarea cu informații de memorat, înspre o structură care prioritizează dezvoltarea abilităților de gândire critică, reflexivă și practică”. Cursul „Exploratori ai gândirii critice și creative” răspunde exact acestei nevoi, pregătind tinerii pentru provocările complexe ale societății moderne.

Copilul supranumit „calculator uman”. Povestea lui Filip, băiatul de 10 ani din Constanța, campion la aritmetică mentală

În contextul în care tehnologia și inteligența artificială transformă radical piața muncii, abilitățile soft devin tot mai valoroase. Anca Tamaș, expert în piața muncii, a subliniat că „impactul automatizării și utilizării inteligenței artificiale va fi cel puțin la fel de semnificativ și profund ca cel al mecanizării asupra agriculturii și producției industriale”. Adaptabilitatea și creativitatea sunt cheile succesului în acest nou peisaj profesional.

De asemenea, Bogdan Badea, CEO eJobs, a menționat că „30% dintre joburi ar putea fi automatizate până în 2035, iar 60% dintre angajați vor avea nevoie de formare sau recalificare până în 2027”. În acest context, competențe precum gândirea critică, creativitatea și abilitățile digitale devin esențiale.

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României nu se oprește aici. Urmează să lanseze „Ghidul meseriilor viitorului”, un instrument destinat să ofere sprijin și orientare pentru elevi, profesori și părinți. Acest ghid va oferi informații actualizate despre tendințele profesionale emergente și va sugera modalități de integrare a abilităților necesare în curriculumul școlar.

Uitaţi de medici şi avocaţi, meseriile viitorului sunt designer în blockchain sau designer de imprimare 3D

Prin astfel de inițiative, fundația își propune să contribuie activ la modernizarea sistemului educațional și la pregătirea tinerilor pentru o piață a muncii în continuă evoluție. Dezvoltarea gândirii critice și creative nu mai este doar un avantaj, ci o necesitate pentru succesul viitor.

Pentru cei interesați să își înscrie copiii la cursul „Exploratori ai gândirii critice și creative” sau pentru a afla mai multe despre „Ghidul meseriilor viitorului”, informații suplimentare sunt disponibile pe fundatiadanvoiculescu.ro

Este esențial ca tinerii să fie echipați nu doar cu cunoștințe teoretice, ci și cu abilități practice care să le permită să se adapteze și să prospere în fața schimbărilor. Cursurile puse la dispoziție de fundație fac pași importanți în această direcție, oferind resurse și oportunități care pot face diferența în educația și cariera liderilor de mâine.

 

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Becali: Georgescu mi-a cerut bani printr-un intermediar. Ce voia să facă cu suma
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Atac armat într-o școală din Suedia! Cel puțin 11 persoane au murit. Printre victime s-ar număra și atacatorul
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
O lume întreagă e în doliu. Marele lider s-a prăpădit: Un om extraordinar, cu viziune, credință și generozitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Polonia investește masiv în armament pentru a întări alianța cu SUA și a contracara amenințarea rusă
MediaFlux
Se DAU 1.000 de lei PÂNĂ în 2027. Ajutor nesperat la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol