Superstiţii de Marţişor. Ce să nu faci de 1 Martie

1 Martie, prima zi de Primăvară, este ziua în care sărbătorim puritatea şi dragostea, ziua în care natura se trezeşte la viaţă. Iată câteva din tradiţiile şi superstiţiile româneşti pentru ziua de 1 martie.
Romania TV
28 feb. 2014, 16:21
Superstiţii de Marţişor. Ce să nu faci de 1 Martie

1 Martie: Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor

Mărţişorul celebrează venirea primăverii. De 1 Martie se oferă persoanelor de sex feminin apropiate mărţişoare, despre care se consideră că sunt aducătoare de fericire şi noroc. În Bucovina, cei care primesc mărţişoarele sunt bărbaţii.
Mărţişoarele sunt formate dintr-un şnur împletit roşu cu alb – roşu semnifică iarna, iar albul primăvara, cu care se leagă alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar sau inimă. Mărţişorul este purtat la vedere o săptămână sau două.

MESAJE DE 1 MARTIE. SMS-uri cu urări pe care le poţi trimite de Mărţişor 

In Romania, femeile obisnuiau sa poarte monede de aur sau de argint, simbol al soarelui, legate la gat cu un snur impletit cu ata rosie si alba. Ele purtau monezile pentru 12 zile, iar apoi, cu banutul, isi cumparau o bucata de branza alba si vin rosu. In acest fel, femeia care a purtat martisorul urma sa aiba un chip alb, frumos si luminos tot restul anului si buzele rosii ca focul. Traditia a fost pastrata pana astazi in anumite parti ale tarii unde, mamele le prind copiilor lor o moneda de argint pentru a-i proteja de friguri si pentru a fi frumosi si sanatosi tot anul. De asemenea, se crede ca Martisorul este un talisman pentru de deochi, care aduce sanatate, bunastare si iubire.

Astazi, in majoritatea zonelor din tara, femeile poarta martisoare in piept sau legate la mana. El se prinde in zorii zilei de 1 martie, inainte ca soarele sa rasara. Traditia spune ca persoana respectiva trebuie sa poarte martisorul pana pe 9 martie, fie toata luna, fie pana la sabatoarea Floriilor sau pana cand va vedea un copac inflorit. Astfel va avea noroc tot anul iar zilele ii vor fi frumoase si luminoase ca cele de primavara.

MESAJE DE 1 MARTIE cu care NU DAI GREȘ

Traditii vechi si traditii pastrate de Martisor

Prima zi a primăverii era sărbătorită încă de acum 8.000 de ani, conform descoperirilor arheologice. În timpul dacilor, mărţişoarele erau pietricele albe şi roşii, înşirate pe o aţă. De asemenea, în trecut, mărţişoarele erau monede atârnate de fire de lână, negru cu alb. Tipul de monedă, aur, argint sau bronz, indica statutul social. Ele erau purtate la gât sau la încheietura mâinii, numindu-se, mai târziu marţ sau mărţiguş.
Dacii credeau că aceste amulete aduc fertilitate, frumuseţe şi previn arsurile cauzate de soare. Acestea erau purtate până când copacii începeau să înflorească şi, apoi, erau atârnate de crengile lor.
Folcloriştii au găsit interpretări ale Mărţişorului în civilizaţia antică, atribuindu-i o descendenţă directă din emblemele războinicului Mars, pentru că, la Idele lui Marte, când zăpada nu era încă topită în întreg Imperiul Roman, puteau începe campaniile militare. Roşul şi albul semnifică, aşadar, tocmai această zi – vitalitate şi victorie, pe de o parte, şi purificare şi inaugurare, pe de alta.
Apoi s-a afirmat că împletirea celor două culori ar fi o amuletă puternică împotriva deochiului şi un semn al candorii.


Mărţişorul este legat, în cultura populară, şi de legenda Babei Dochia.
Obiceiul Mărţişorului este o parte din scenariul ritual de înnoire a timpului, la moartea şi naşterea simbolică a Dochiei. După unele tradiţii, firul lui ar fi tors chiar de bătrână, în timp ce urca cu oile la munte. Astfel, întrucât Mărţişorul este inseparabil de tradiţia Dochiei carpatice, se poate afirma, cu certitudine, că acesta este un obicei vechi românesc, atestat în toate zonele locuite de români şi de aromâni, preluat apoi de alte popoare din centrul şi sud-estul Europei.
O altă legendă de demult spune că o femeie bătrână care se numea Dochia avea o fiică vitregă, pe care nu o suferea, şi a trimis-o la râu, într-o zi de iarnă cumplită, să spele o haină foarte murdară până devine albă ca omătul.
Fata a spălat-o mult timp, dar pe cât o spăla mai mult, pe atât devenea haina mai neagră. Atunci a apărut un bărbat, care se numea Mărţişor şi a întrebat-o de ce plânge, iar ea i-a povestit ce i se întâmplat.
Mărţişor i-a oferit o floare roşie şi albă, îndemnând-o să spele încă o dată veşmântul. Când a ajuns fata acasă, haina era albă ca zăpada, iar bătrânei Dochia nu i-a venit să îşi creadă ochilor. Deodată, a văzut floarea din părul fetei şi a crezut că venise primăvara.
Dochia a plecat cu turma pe munte. Pe drum, vremea era frumoasă, aşa că şi-a aruncat cojoacele, dar, după aceea, a fost prinsă de burniţă. Când a ajuns în vârf, i s-a arătat Mărţişor: Vezi cât de rău este să stai în frig a spus el, tu, cea care ţi-ai obligat fiica să spele iarna hainele la râu.
Bătrâna a rămas singură pe munte, a venit gerul, iar oile au fost transformate în pietre. De atunci, roşul şi albul simbolizează lupta dintre bine şi rău, dintre primăvară şi iarnă.

In credinta populara, Martisorul era numit „funia anului” si reprezenta cele 365 de zile ale anului. Ea era alcatuita din impletitura a doua fire de ata: una alba si una neagra. Ata simboliza dualitatea viata-moarte, bine-rau, iarna-vara, fertilitate-sterilitate sau lumina-intuneric.

Cine poarta Martisor?

In general, pe 1 martie, femeile primesc martisoare de la barbati. In Moldova insa, barbatii sunt cei care primesc martisoare de la femei. Se spune ca gestul daruirii unui martisor este incarcat de semnificatii. Pe vremuri, baietii le ofereau martisoare numai fetelor pe care le iubeau. Oferirea unui martisor indeamna la intelegere, armonie si voie buna.
Se mai spune ca, daca martisorul este dat jos inainte de vreme, este un semn al ghinionului. Dupa ce el este dat jos, nu se arunca, ci se prinde in ramurile unui pom fructifer pentru a-i aduce belsug.

DailyBusiness
Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Se blochează telefoanele mobile. NU mai pot fi folosite. Sute de mii de utilizatori au fost afectați
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Escrocherie cu Google Maps. Milioane de oameni în pericol. Ce este „sextortion”
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
"L-am blestemat!" Cine este Tina, tânăra care a sărbătorit moartea lui Prigoană
substantial.ro
Trupe nord-coreene trimise în Rusia pentru a sprijini conflictul cu Ucraina
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia