Prima sărbătoare de iarnă este Sfântul Nicolae, aşteptat de toţii creştinii în dimineaţa zilei de 6 decembrie.
În această zi este obligatoriu să respectăm cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile din bătrâni pentru a avea spor în tot ceea ce vom face la anul. În rândurile de mai jos veţi găsi cele mai importante obiceiuri de Sfântul Nicolae.
Citeşte şi Miraculoasa întâmplare a veniri mâinii Sfântului Nicolae la Mihai Viteazul
1. Trebuie să dăruim şi săracilor
Crescut în spiritul poveței creștine „sa împarți averea săracilor”, Sfântul Nicolae şi-a dat întreaga moștenire pentru a-i ajuta pe nevoiași
2. Copii neascultători primesc nuieluşă, iar cei cuminţi dulciuri şi fructe
Nicolae, ajuns, episcop de Myra este îngrijorat de o posibilă ruptură în Biserica pe care o conducea, iar pentru că responsabil ar fi fost ereticul Arie, ia dat o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători sa fie loviți cu nuielușa în semn de avertisment. Tot tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar după aceea trebuie să fie pusă în apă. Dacă va înflori pana la terminarea anului, noul an va fi roditor şi plin de satisfacţii.
Sfântul Nicolae este ocrotitorul celor neajutoraţi, a soldaţilor şi a navigatorilor
Despre Sfântul Nicolae se mai spune că este iscoada lui Dumnezeu pe lângă rău, şi astfel el ajută văduvele şi orfanii. Tot el este stăpânul apelor şi îi salvează de la înec pe navigatori, apără soldaţii pe timp de război şi de aceea este invocat în timpul luptelor.
Sfântul vine doar iarna, pentru că îşi scutură barba
În data de 6 decembrie este obligatoriu să ningă, deoarece tradiţia spune că Moşul îşi în această zi îşi scutură barba şi astfel începe să ningă. Dar dacă nu ninge înseamnă că Sfantul Nicolae a întinerit.
În unele regiuni Moş Nicolae se sărbătoreşte pe 5 decembrie
În alte regiuni din ţară, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele şi petrecerea începe, astfel mai devreme.
Citeşte şi Mesaje de Sfântul Nicolae pentru prieteni şi familie
Nu se mai pot face vrăji sau alte practici cu magie
Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători şi practici magice care se fac de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii noiembrie, mai exact până de Sfântul Andrei.