În fiecare zi din Săptămâna Patimilor, preoții oficiază slujbele deniilor. Iată câteva obiceiuri și superstiții legate de această perioadă.
În Lunea Mare, femeile se apucă de curățenia de Paște. Se scoate tot ce se poate din casă, se aerisește și se văruiește. „Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”.
În Marțea Seacă, potrivit obiceiurilor din popor, țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca toate bolile.
În Miercurea Mare, în unele zone, există obiceiul ca seara, când soarele apune, copiii să meargă la colindat, la sfârșit primind ouă pentru a le înroși.
În Joia Mare se înroșesc ouăle și se ține post numai cu mâncare uscată. Clopotele de la biserici nu se mai trag, ci doar se bate toaca, iar creștinii care au mers la taina spovedaniei, se împărtășesc.
În Vinerea Mare este bine să se țină post negru. Creștinii nu trebuie nicidecum să mănânce urzici și să folosească oțet pentru că lui Iisus i s-a dat oțet să bea după ce a fost biciuit, conform tradiții-superstiții.ro
Citește și: Denii 2023. La ce oră încep slujbele din Săptămâna Patimilor
Dacă plouă în Vinerea Mare, se spune că anul va fi unul mănos. Dacă te scufunzi de trei ori în apă rece, vei fi sănătos tot anul. Tot în această zi, femeile nu au voie să coasă sau să facă pâine, deoarece reprezintă pericol de boală și spirite rele.
În Sâmbăta Mare, femeile se spală pe cap, se piaptănă, se îmbracă în haine curate, se roagă și apoi se apucă de plămădit. Potrivit superstiilor, vasele trebuie băgate la cuptor numai cu mâna dreaptă, iar numărul tăvilor în care se face cozonacul sau pasca trebuie să fie cu soț.