Superstiții în Săptămâna Patimilor. În această perioadă sunt o mulțime de obiceiuri, dar și superstiții. În Lunea Mare, femeile încep să facă curățenie de Paște. Ele aerisesc casa, curăța fiecare spațiu din locuință și e permis chiar și văruitul. Una dintre superstiții spune că nu e bine ca Paștele să te prindă în necurățenie, se spune că vei avea casa blestemată dacă se întâmplă acest lucru.
Superstiții în Săptămâna Patimilor. Sunt superstiții în fiecare zi a săptămânii. Marțea din Săptămâna Patimilor se spune că țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile. În Miercurea Mare, în anumite zone, există obiceiul ca seara, când apune soarele, copiii să meargă cu colindul, la sfârșit primind ouă pentru a le roși.
De regulă, în Joia Mare se înroșesc ouăle și se ține post cu mâncare uscată. La biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca, iar creștinii care s-au spovedit, se împărtășesc.
În Vinerea Mare credincionșii țin, în mod obișnuit, post negru. De asemenea, dacă va ploua în Vinerea Mare, se spune că anul va fi unul mănos, dacă te scufunzi în apă rece de trei ori – vei fi sănătos tot anul, femeile nu au voie să coasă sau să facă pâine fiindcă reprezintă pericol de boală și spirite rele.
În Sâmbăta Mare, femeile se spală pe cap, se aranjează, se îmbracă în haine curate și api se apucă de plămădit. Există o superstiție care spune că vasele trebuie băgate în cuptor doar cu mâna dreaptă, iar numărul tăvilor în care se face cozonacul sau pasca trebuie să fie cu soț.
În Joia Mare, femeile înroşesc ouă. Se spune că ouăle înroșite sau impistrite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfințite și îngropate la moșie o feresc de piatră.
Spiritualitatea românească păstrează și câteva legende referitoare la inrosirea ouălor. Cea mai cunoscută spune că, întâlnindu-se cu fariseii, Maria Magdalena le-a spus că Hristos a înviat. Iar ei au răspuns că atunci va învia Hristos, când se vor inrosi ouăle din coșul ei. Și pe dată, ouăle s-au făcut roșii. Se mai spune că, după Înviere, fariseii au aruncat cu pietre în Maria Magdalena. Iar pietrele se prefăceau în ouă roșii.
Altă legendă spune că, sub crucea pe care a fost răstignit Hristos, Maria Magdalena a pus un coș cu ouă și ele s-au înroșit de la sângele ce cădea din rănile Domnului.
Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru simbolizează chinul și durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce.