Anul bisect reprezintă un fenomen temporal distinct în calendarul gregorian. Acesta survine o dată la patru ani și constă în adăugarea unei zile suplimentare în luna februarie, având un total de 29 de zile în loc de cele 28 obișnuite. Această ajustare este necesară pentru a sincroniza calendarul cu durata reală a unui an tropic, care este de aproximativ 365 de zile și 6 ore.
Citește și: Singura țară din lume care este încă în anul 2016. Cum este posibil
În anii bisecți, luna februarie devine o oportunitate suplimentară pentru a marca evenimente speciale și sărbători, iar tradițiile și superstițiile asociate acestui interval temporal variază în diverse culturi din întreaga lume.
Principalele credințe populare sugerează că într-un an bisect este de evitat să te căsătorești, deoarece există riscul unei despărțiri rapide. Totodată, se recomandă să nu divorțezi în această perioadă, pentru că se spune că, după o astfel de separare, cei implicați vor rămâne singuri mult timp.
De asemenea, nu se recomandă nicio modificare radicală anul acesta, vorbind despre sfera profesională, cât și la domiciliu sau chiar la schimbarea culorii părului. În același timp, există credințe populare legate de demararea unor proiecte noi care ar fi mai bine să fie amânate pentru anul următor. Acest aspect se referă la inițierea construcției unei case, începerea unei afaceri sau realizarea unor achiziții costisitoare. Se spune că toate acestea aduc ghinion în cursul anului bisect.
Conform unei vechi tradiții, pe 29 februarie, fetele aveau dreptul să-și ceară iubiții în căsătorie, având astfel inițiativa în relație. Dacă bărbatul respingea propunerea, era obligat să ofere iubitei sale 12 perechi de mănuși. Motivul acestei practici mai neobișnuite era că fata ar fi purtat mănușile pe tot parcursul anului pentru a ascunde rușinea provocată de absența unui inel pe deget, având câte o pereche pentru fiecare lună a anului. În zilele noastre, această tradiție nu mai este în vigoare, iar tinerii preferă să facă cererile în căsătorie într-un mod mai spectaculos, indiferent de data din calendar.
Bătrânii din mediul rural transmit generațiilor mai tinere o legendă tradițională care susține că la fiecare patru ani, în anii bisecți, culesul ciupercilor este interzis. În această perioadă toate ciupercile devin otrăvitoare, potrivit legendei.
Citește și: Când pică Paştele ortodox 2024 și Paştele catolic 2024. Diferenţă mai mare de o lună între ele