Sfintele Sărbători Pascale bat la ușile românilor, iar credincioșii se pregătesc intens pentru venirea Lui Iisus în locuințele lor. Printre nenumăratele tradiții se numără și ciocnitul ouălor. Iată în ce ordine să ciocnești ouă de Paște, pentru a-ți respecta apropiații.
Citește și Prime Paşte 2024. Când intră pe card primele de 3.000 de lei
În fiecare an, Paștele este așteptat cu drag de către credincioși, dar la fel și tradițiile de la care românii nu se pot dezice. În jurul Sărbătorilor Pascale există multe tradiții respectate în fiecare an.
Tradiţiile populare spun că în prima zi de Paşte fetele trebuie să se spele pe faţă cu apă în care au pus un ou roşu, bănuţi şi busuioc, pentru a fi sănătoase tot anul.
„În prima zi de Paște, cel mai frumos bol din casă se umple cu apă. Este un ritual care se practică încă, chiar într-un mod de experiment. Este vorba despre apa neîncepută, despre un ou roșu simplu care reprezintă jertfa și un bănuț de argint care simbolizează darurile Lunii, ori de aur – strălucirea Soarelui. Nici într-un caz nu se pune problema câștigului de bani, așa cum ar fi unii tentați să creadă.
Aurul semnifică puterea, sănătatea, vitalitatea, dăruite de Soare sau germinația în cazul Lunii. S-a instituit ritualul cu moneda sau, după caz, verigheta de aur”, explică etnolog Doina Ișfănoni, conform Adevărul.
La masa de Paște, în familie, membrii trebuie să guste bucatele duse la biserică în coşul pascal.
Coşul pascal păstrează sporul casei: pască, ouă roşii, brânză, peşte afumat, şuncă, sfeclă roşie cu hrean, dulciuri, bani şi flori.
În unele zone ale României, oamenii nu aruncau cojile de la ouăle roşii, pentru că era păcat, ele fiind sfinţite. Astfel că, ele se îngropau în pământ sau se dădeau la animale pentru ca acestea să fie ferite de rele.
În alte zone, credincioșii obişnuiau să dea drumul la cojile sfinţite pe o apă curgătoare, pentru ca ele să ajungă pe Apa Sâmbetei şi astfel morţii să ştie că se apropie Paştele Blajinilor.
În prima zi de Paşte se ciocneşte numai „cap cu cap”, a doua zi se poate ciocni „cap cu dos”, iar în a treia zi și în zilele următoare „dos cu dos”.
Ține minte, ca regulă generală, prima persoană care ciocneşte este cel mai vârstnic bărbat de la masă.
Astfel, persoana mai în varstă ciocneşte capul oului ţinut de partener, rostind cunoscuta formula „Hristos a înviat!”, în timp ce acesta va răspunde cu cuvintele „Adevarat a înviat!”.
Ciocnesc mai întâi soţii între ei, apoi copiii cu părinţii, după care părinţii cu celelalte rude, cu prietenii şi vecinii invitaţi la masă.
De asemenea, în ziua de Paşte nu se mănâncă oul cu sare, întrucât se spune că vei transpira tot anul.
Mai mult decât atât, se spune că este bine să mănânce toată familia din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună.
La masă de Paşte e bine să mănânci mai întâi un ou, căci se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peste şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor că pasărea.
Tradiția din bătrâni mai transmite că dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători curând! Dacă nu știai, din bătrâni se mai spune că ouăle de Paști apără de ghinioane.
Te-ar putea interesa și Tradiţii de Paşte. Cele mai bizare obiceiuri păstrate din vremuri străvechi în România
Nu în ultimul rând, dacă ești fată și ești nemăritată, dar îți dorești să îți găsești alesul, păstrează cojile de ouă pentru mai mult timp și ele îți vor deschide calea către iubire.
Respectați tradițiile în continuare, pentru că ele aduc bucurie și liniște în suflet.