Calciul luat din alimente nu are o influenţă cardiovasculară semnificativă, dar suplimentele de calciu pot creşte riscul unui atac de cord, subliniază în articol Sabine Rohrmann, cercetător la Universitatea din Zurich, scrie Agerpres.
Aceste suplimente alimentare, recomandate numai în cazul vârstnicilor şi femeilor la menopauză, cresc şi riscul de accident vascular cerebral şi de mortalitate cardiovasculară, potrivit unui studiu elaborat în Germania pe 24.000 de subiecţi cu vârste cuprinse între 35 şi 64 de ani. Timp de 11 ani, în rândul acestor persoane s-au înregistrat 354 de infarcte, 260 de accidente vasculare cerebrale şi 267 decese. Participanţii la acest studiu, care au luat zilnic peste 1.100 miligrame de calciu, au înregistrat un risc de infarct cu 31% mai mare decât cei care l-au luat într-o doză moderată, de circa 800 de miligrame.
Potrivit experţilor, calciul provenit dintr-o dietă echilibrată este ingerat în mici cantităţi pe parcursul zilei, ceea ce facilitează absorbţia sa în organism, în timp ce suplimentele provoacă creşteri bruşte ale nivelului de calciu în sânge.
Într-un editorial care însoţeşte respectivul articol, cercetătorul Ian Reid, de la Universitatea din Auckland (Noua Zeelandă), afirmă că siguranţa administrării suplimentelor de calciu ‘este examinată tot mai minuţios’ şi concluzionează că ‘trebuie să considerăm acest mineral ca fiind o componentă importantă a unei diete echilibrate şi nu un panaceu ieftin pentru problema universală a osteoporozei la menopauză’.