Facilitatea ce constă ntr-o sumă netaxabilă se aplică și în cazul salariaților cu normă parțială, dar într-un mod diferit ață de cum se aplică salariaților cu normă întreagă. Măsura se aplică și anul acesta, însă din iulie suma netaxabilă e majorată de la 200 la 300 de lei, scrie avocatnet.ro.
Așadar, pentru angajații part time, angajatorii plătesc contribuții majorate la pensii (CAS) și sănătate (CASS) ca pentru un salariu brut de 3.400 de lei, nu ca pentru slariul minim brut de 3.700 de lei, cum ar fi normal.
Citește și: Cât câștigă pe lună o bonă part time în România. Care sunt responsabilitățile acesteia
Salariul minim brut pe țară se majorează, începând din iulie 2024, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Asta înseamnă că, în cazul salariaților part time care câștigă mai puțin de-atât, angajatorii ar fi trebuit să plătească CAS și CASS ca pentru 3.700 de lei, potrivit prevederilor din Codul fiscal ce reglementează suprataxarea la part time.
Acum, Guvernul a dat, pentru 2024, o facilitate ce constă în 200 de lei netaxabili, conform OUG 115/2023 (art. LXXIII), iar această sumă urcă la 300 lei netaxabili tot începând cu 1 iulie, potrivit OUG 59/2024.
Facilitatea vizează în special salariații cu normă întreagă plătiți cu minimul pe economie, dar se aplică și salariaților cu normă parțială.
Astfel, în loc să plătească CAS și CASSS ca pentru un salariu brut de 3.700 de lei, angajatorii plătesc contribuțiile respective raportându-se la un salariu brut de 3.400 de lei. Raportarea la salariul brut de 3.400 de lei este valabilă începând cu veniturile aferente lunii iulie 2023.
Diferența între nivelul CAS și CASS pentru venitul realizat efectiv și nivelul CAS și CASS pentru un salariu brut de 3.400 lei este suportată de angajator pentru salariații part time.
În cazul salariaților full time, facilitatea sumei netaxabile se aplică ușor diferit. Pentru un salariu brut de 3.700 de lei, angajatorul plătește taxe ca pentru un salariu brut de 3.400 de lei, însă facilitatea acoperă atât CAS și CASS, cât și contribuția pentru muncă și impozitul pe venit.