Eugen Iancu, tatăl tânărului Alexandru Iancu (22 de ani), care a murit în spitalul Sf. Ioan din Capitală la trei săptămâni după incendiul de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, din cauza infecţiilor nosocomiale, întreabă pe Facebook ”Ce aţi făcut 5 ani?”, după ce un incendiu izbucnit sâmbătă la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ s-a soldat cu moartea a zece pacienţi
”De 5 ani le spun politicienilor şi medicilor că trebuie să schimbe sistemul medical. Le spun că de Colectiv nu vor scăpa nici peste 20 de ani. Iar ei, fie miniştri sau secretari de stat, manageri de spital sau profesori şefi de secţie, se uită la mine ca la un om cu o traumă care va dispărea in uitare, undeva. Au trecut 5 ani şi povestea se repetă, Colectiv este din nou cu noi. De ce se întâmplă asta? Simplu, pentru că toţi cred că la Colectiv a fost o întâmplare nefericită. Nu domnilor, Colectiv a fost rezultatul nepăsării, corupţiei, lipsei de asumare, lipsei de exerciţiu, lipsei prevenţiei, hoţiei, ticăloşiei voastre. Nu aţi schimbat nimic si iată, focul loveşte din nou, moartea îşi ia din nou tributul. Pe voi cine vă ia?”, a scris Eugen Iancu pe Facebook.
Într-o postare anterioară, el întreabă ”Ce aţi făcut 5 ani?”.
Zece persoane au decedat în urma incendiului izbucnit, sâmbătă seara, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
Supravieţuitor de la Colectiv, Alexandra Furnea, somează autorităţile statului român să facă acum ceea ce nu au făcut pentru răniţii din Colectiv, să transfere răniţii arşi grav în incendiul de sâmbătă, de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ în centre civilizate din Europa, să ajute, nu să înşele. ”Dumnezeu să-i odihnească pe cei ucişi de România, şi să le dea forţă supravieţuitorilor. Ruşine să ne fie…”, conchide ea.
”Somez autorităţile statului român să facă acum ceea ce nu au făcut pentru noi: să transfere răniţii arşi grav în centre civilizate din Europa, să nu se ascundă după minciuni autosuficiente, să nu invoce lipsa protocoalelor ca să justifice o crimă. Să ajute, nu să înşele. Să dea o şansă, nu să condamne la moarte. Să arate că au învăţat ceva după Colectiv. Dumnezeu să-i odihnească pe cei ucişi de România, şi să le dea forţă supravieţuitorilor. Ruşine să ne fie…”, scrie Alexandra Furnea la finalul unui text în care comentează o fotografie de la incendiul de la Neamţ soldat cu moartea a zece persoane şi cu rănirea altor şapte.
”E trecut de 1 noaptea şi singurul crâmpei de lumină din cameră este ecranul mobilului, care a rămas blocat pe fotografia de mai jos. Duhoarea veche, aceea care mi-a străpuns fiinţa în cenuşa din containerul Colectiv, mi s-a întors în nări, confecţionată de creierul meu din bestiarul de amintiri rămas în mine după 30 octombrie 2015. E amară şi volatilă, ca de plastic încins stropit cu chimicale. Aşa miroase şi patul acesta care, pentru cineva, mamă, tată, soţ, soţie, frate, soră, copil, în loc să fie cuib de vindecare, a devenit coşciug incandescent. Dar ce mă îngrozeşte nu e miasma chinuitoare care îmi frige, din închipuire, plămânii, ci pata de sânge de pe bucata de aşternut, care a rămas neatinsă de foc. Dovada incontestabilă că pe salteaua aceea a ars de viu un om. A ars până când din el nu a mai rămas decât atât: un semn mânjit al durerii ultime – o durere necuprinsă, de nedescris. Intubat, imobilizat, neputincios, nu a izbutit nici măcar să ţipe după ajutor, dar sunt convinsă că a simţit flăcările, aşa cum le-am simţit şi eu. Le-a simţit şi s-a temut, aşa bolnav şi sedat, şi s-a rugat la Dumnezeu să nu fie aievea. Degeaba”, scrie Alexandra Furnea, postând o fotografie din interiorul unuia dintre saloanele afectate de incendiul produs sâmbătă la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.