„Cred că vrea să ne întâlnim”, a declarat Trump la conferinţa de presă de la finalul summitului G7 de la Biarritz. El a adăugat că ar fi de acord să se întâlnească cu Rouhani „dacă condiţiile ar fi corecte sau corespunzătoare”.
La Biarritz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că i-a spus lui Rouhani, la telefon, că o întâlnire cu Trump ar putea duce la un acord.
Teheranul nu a reacţionat oficial, deocamdată, la propunerile de la summit; DPA apreciază însă că în ultimele zile au apărut indicii prinvind disponibilitatea Iranului la dialog. Preşedintele Rouhani a susţinut eforturile diplomatice suplimentare. El declarase ceva mai devreme, la Teheran, că „dacă îmi va fi clar că o întâlnire poate rezolva problemele poporului iranian, cu siguranţă m-aş duce”. Referitor la apariţia surprinzătoare de duminică a ministrului iranian de externe, Mohammed Javad Zarif, la Biarritz, Rouhani a comentat că un rezultat de 20% din ce dorea Iranul să obţină este „mai bine decât nimic”.
Citeşte şi Trump insistă ca statele europene să-şi repatrieze cetăţenii care au luptat pentru Statul Islamic.
Preşedintele american Donald Trump a făcut din nou presiuni luni asupra statelor europene să-şi repatrieze cetăţenii care au luptat pentru Statul Islamic şi sunt acum prizonieri într-o tabără controlată de aliaţii kurzi ai SUA, în deşertul din nord-estul Siriei, transmite dpa potrivit Agerpres.
SUA şi Iranul nu mai au relaţii diplomatice oficiale din 1980, reaminteşte DPA. Trump a retras unilateral SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 de puterile internaţionale cu Iranul. Ulterior, Washingtonul le-a impus iranienilor sancţiuni, în cadrul unei politici de presiune maximă.
DPA menţionează că există multe speculaţii privind posibilitatea unei întâlniri a lui Trump cu Rouhani la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU de luna viitoare, la care vor participa ambii şefi de stat.