Surpriza de proporții pe care a avut-o un bucureștean atunci când a primit factura de regularizare deși a trimis indexul de consum. Cu toate acestea, chiar și cei care au trimis indexul de consum la timp au parte de un șoc atunci când văd facturile la energia electrică.
Este și cazul unui bucureștean care, deși a trimis la timp indexul de consum s-a trezit că are de plată suma de 228 de lei, o sumă destul de mică ar spune unii, însă pentru un pensionar este destul de cotisitoare.
„Destul de mult. Pentru că avem și un uscător de rufe. Avem multe. Trebuie să strângem bani lună de lună, să nu cheltuim toată pensia”, se plânge un cetățean.
Cu toate acestea, cazul bucureșteanului nostru este unul fericit și asta pentru că au fost situații cu înștiințări de plată mai mari de 4-5 ori decât anul anterior.
Însă, există și vești bune, de exemplu românii care au consumat în 2022 mai puțin decât în 2021 ar putea să primească o parte din bani înapoi.
În perioada următoare, pe lângă regularizările clasice, furnizorii vor trimite și cele care se referă la ordonanța pe energie adoptată în 2022, prin care s-a decis plafonarea prețurilor și încadrarea consumatorilor în diverse praguri de consum.
Experții spun că dacă un client de energie electrică a avut în 2021 un consum mediu lunar de peste 100 de kWh, iar în 2022 consumul său s-a redus sub 100 de kWh, atunci furnizorul îl va reîncadra automat într-un alt plafon de preţ. Şi va trebui să-i ofere acestuia diferenţa de preţ dintre 80 de bani şi 68 de bani pe kWh. Diferenţă aplicată pentru toată perioada aprilie-decembrie 2022
„Clientul este oarecum premiat pentru faptul că a fost eficient energetic”, a explicat Adrian Vintilă, FEL România.
Mai mult, acesta le recomandă românilor care nu își permit să achite facturile integral să înainteze o cerere către furnizor prin care să ceară eșalonarea plății.
„O singură factură, prin care se stornează tot ce s-a plătit şi s-a consumat pe cele nouă luni. Se refacturează cu noul preţ”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.