Surpriză de proporții pentru călătorii trenului privat Arad-Timișoara. Trenul Transcarpatic, produs de compania arădeană Astra Vagoane Călători, i-a uimit pe pasagerii care au călătorit pe ruta Arad Timișoara în vagonul de dormit.
Citește și Locomotiva unei tren care plecase din Timişoara a luat foc pe traseu. Călătorii au fost evacuaţi
Pe rețelele de socializare circulă foarte multe imagini cu trenul de lux, în dreptul cărora oamenii și-au exprimat toată aprecierea față de condițiile de care au avut parte în timpul călătoriei.
”Am circulat pe ruta Arad-Mangalia, am fost serviți și cu o cafea plus sanvici….și chiar nu ai ce comenta. FELICITĂRI pentru tot ce faceți și ați făcut. Foarte îngrijit, dar sperăm ca cei care călătoresc sa aibă bunul simt să păstreze curățenia și igiena”, a scris un pasager pe Facebook.
În imaginile respective a fost surprins un compartiment de dormit, extrem de curat, cu baie proprie care are duș și uscător de mâini.
Mai mult, compartimentele acestui tren au propriul reglaj de temperatură, lumină și de sonor al radioului, iar călătorii primesc apă de băut și un sandvici.
”Dacă controlorii sunt atenți cu călătorii se poate menține așa curat și toate la locul lor. nu știu decât de civilizați sunt românii noștri să respecte acest frumos confort nici urmă de țigară nu aș permite și controlați la maxim. felicitări”
”Condiții ok, curățenie, impresie de nou, dar pe timp de iarnă, între orele 01:30 – 05 nu s-a dat căldură. De obicei este aer condiționat, dar nu a mers pe încălzire în intervalul respectiv”.
”Felicitări, superb, am fost de multe ori până la Mangalia și retur Timișoara. E de nota 10…Deci se poate”, sunt doar o parte din sutele de comentarii pozitive despre trenul de lux.
Călătoria cu trenul de la București la Brașov se va scurta cu aproximativ 18 minute după modernizarea secțiunii Predeal – Brașov, au declarat pentru Economica.net reprezentanții CFR SA.
În prezent, cel mai rapid tren parcurge distanța dintre Bucureşti şi Braşov în două ore și 13 minute, potrivit informațiilor din Mersul Trenurilor.
„În raport cu scenariul de referință, situația existentă din teren, între cap Y Bușteni și cap X Brașov Călători, timpii de mers au fost reduși pentru trenurile tip InterRegio, cu aproximativ 18 minute. După modernizarea secțiunii feroviare Predeal – Brașov, în funcție de rangul trenului, de numărul de opriri și de durata acestora, timpii de parcurs între București Nord și Brașov s-ar putea reduce cu această durată, de aproximativ 18 minute, față de situația din prezent”, au spus reprezentanții CFR SA pentru Economica.
Întrebați dacă studiul de fezabilitate va fi predat până la noul termen asumat de prestator, respectiv 7 iunie 2023, oficialii companiei au răspuns că până acum nu există alte acte adiționale încheiate, prin care să se prelungească contractul de prestări servicii, data de predare a studiului de fezabilitate fiind cea menționată mai sus.
Aceștia au mai spus că, după aprobarea studiului de fezabilitate, CFR S.A. va demara cu „celeritate” procedurile pentru achiziția proiectării și execuției lucrărilor.
În data de 22 decembrie 2022 a avut loc evenimentul de prezentare a variantei optime selectate din punct de vedere tehnico – economic, potrivit informațiilor de pe site-ul CFR SA.
În cadrul studiului de fezabilitate au fost identificate și analizate șase opțiuni, fiind selectată opțiunea A3 care include construirea unui tunel cu lungime de 9,80 km proiectat între granița Azuga/Predeal și Timișul de Sus, cea mai realistă și mai echilibrată din punct de vedere al costurilor, beneficiilor și riscurilor de implementare:
– cel mai bun raport cost – beneficii (3.53)
– cea mai bună rată internă de rentabilitate economică (15.65%)
– riscuri de investiție/implementare mai mici în raport cu celelalte opțiuni noi de traseu (lucrări de consolidări, hidrotehnice, mediu, drumuri, exproprieri etc)
– asigură capacitatea de circulație similar cu restul opțiunilor declivitate maximă 18.50 ‰ care permite cel mai mare tonaj maxim admis pe aparat de tracțiune de 30 tone (1345 tone, cu 74% mai mult decât in situația existentă)
– viteza efectivă pentru trenurile de marfă de 91,34 km/h și de 93,35 km/h pentru trenurile de călători
Costul minim estimat al investiției este de 963 de milioane de euro, se mai arată pe site-ul CFR SA.
Societatea a semnat pe 21 august 2020 contractul de „Studiu de Fezabilitate pentru modernizarea secțiunii feroviare Predeal – Brașov” cu asocierea Egis România – Egis Rail SA – Italrom Inginerie Internațională SRL.
Valoarea contractului este de 14,199 de milioane de lei, fără TVA. Sursa de finanţare este din fonduri CEF 2014 – 2020.
Ordinul de începere a fost emis pe 7 septembrie 2020, durata de implementare inițială a contractului fiind de 23 de luni de la ordinul de începere, potrivit informațiilor de pe pagina CFR dedicată proiectului.
Modernizarea liniilor București – Craiova, Ploiești Triaj – Focșani și Predeal – Brașov se situează pe primele trei locuri pe lista proiectelor prioritizate din Programul Feroviar al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.