Mesajul de pe bancnota ucraineană de 20 de grivne lăsată de cei 12 refugiaţi a fost desluşit cu ajutorul unui român de pe Facebook, cunoscător al limbii ucrainene. Refugiaţii au vrut să-i mulţumească românului care i-a găzduit într-un mod cu totul inedit.
La plecare, ei i-au lăsat acestuia o bancnotă de 20 de grivne (echivalentul a aproximativ 3 lei), pe care au scris câteva cuvinte care l-au impresionat profund pe românul ospitalier. Bărbatul şi-a povestit experienţa cu aceştia într-un mesaj pe un grup de Facebook destinat celor care ajută refugiaţi. Tot aici a şi primit ajutor cu traducerea mesajului.
„Tocmai a plecat de la noi o familie mare de 12 persoane. Se îndreaptă spre Polonia, respectiv Finlanda. Mai au mult de mers, săracii. Mulți copii mici. E extrem de real tot ce se întâmplă. Sentimentele sunt foarte intense. Deși comunicarea e destul de greoaie, totul e din priviri-ochii transmit tot. Au fost extrem de simțiți și recunoscători pentru găzduire. Ne-au lăsat un mesaj pe o bancnotă ucraineană-din inimioară bănuim că e de bine. Ne poate traduce cineva mesajul?„, a scris bărbatul în dreptul unei imagini cu bancnota respectivă.
Pe bancnotă, oaspeţii i-au desenat o inimioară şi au adăugat următorul mesaj: „Din partea familiei Urekin. Mulțumim!„.
În ultima săptămână, în România au intrat 105.452 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 62.547 dintre aceştia. De la declanşarea crizei, la nivel naţional, au intrat în România 105.452 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 62.547 de cetăţeni ucraineni.
Martin Griffiths, șeful Departamentului pentru Afaceri Umanitare și Ajutor de Urgență al ONU, a arătat că este „cel mai întunecat moment” pentru populația Ucrainei.
„Familii cu copii mici sunt înghesuite în subsoluri și stații de metrou sau fug pentru a-și salva viața la sunetul terifiant al exploziilor și al sirenelor de alarmă. Numărul victimelor crește rapid. Acesta este cel mai întunecat moment pentru poporul ucrainean. Trebuie să ne intensificăm răspunsul acum, pentru a proteja viețile și demnitatea ucrainenilor obișnuiți. Trebuie să răspundem cu compasiune și solidaritate”, a declarat Griffiths.