Actualul primar a declarat într-o emisiune a unui post local TV că nu va mai candida pentru cel de-al cincilea mandat de primar deoarece împlineşte vârsta de pensionare şi doreşte să se dedice familiei.
„Cred că am fost primar suficient de mult timp. Cu toată modestia, pot să spun că lucrurile se văd. Ceea ce încă nu se ştie este că las un buget echilibrat acestui oraş, cel mai mare buget după Bucureşti, pe de o parte. Pe de altă parte, sunt proiecte europene care vor defini strategia de dezvoltare a oraşului în perioada 2012-2016. Sunt mai bine de 50 de proiecte care vor totaliza în final aproape 400 de milioane de euro. Am preluat un oraş cu un şomaj de 10-12%, fără o perspectivă de dezvoltare şi las acum un oraş în plin avânt economic, cu un somaj în jur de 2%. Am gândit că este momentul potrivit să gândesc şi să analizez necesitatea unei schimbări”, a spus Ciuhandu.
Vineri, într-o conferinţă de presă, Ciuhandu a spus că a fost, timp de 16 ani, primarul Timişoarei „24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână” şi că a pus bunăstarea Timişoarei deasupra oricărei înţelegeri sau alianţe politice, făcând alianţe doar când interesul Timişoarei i-a cerut-o, pentru ca oraşul să fie guvernabil.
„De prea multe ori, însă, factori politici implicaţi, reprezentanţii acestora din Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi Prefectură, uneori chiar parteneri de alianţă, s-au străduit să blocheze sau să întârzie proiectele Timişoarei, din dorinţa de a diminua performanţa administraţiei în interes electoral. Dar, ori de câte ori au apărut aceste blocaje, am trecut peste ele în interesul şi în folosul Timişoarei”, a afirmat Ciuhandu, citat de Mediafax.
Acesta a adăugat că USL şi PDL+UNPR i-au propus alianţe şi chiar să candideze în numele lor, ca primar, „în anumite condiţii”.
„Nu am putut accepta asemenea compromisuri, din dorinţa de a-mi păstra demnitatea, consecvenţa, din respect pentru cei care m-au ales şi pentru că am un singur crez politic: PNŢCD. Nu pot accepta traseismul politic deşănţat din ultima vreme şi cred, acum mai mult decât oricând, în necesitatea primenirii clasei politice, în depolitizarea administraţiei, în descentralizare şi autonomie locală”, a afirmat primarul.
În opinia lui Ciuhandu, schimbul de generaţii ar trebui să reprezinte o prioritate politică, însă marile formaţiuni politice vin în faţa alegătorilor tot cu oameni din generaţia veche. „Cei din generaţia mea, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, trebuie să lase loc unei generaţii mai tinere”, a spus Ciuhandu.
Primarul a spus că îşi reproşează că nu a fost suficient de abil „să se plieze pe stilul de politica românească, sa meargă „la băute” şi să facă „tot felul de şmecherii”. „Unii care au astfel de calităţi poate obţin mai mult decât au obţinut alţii în relaţia cu Capitala”, a spus Ciuhandu.
El a adăugat că şi-a depus cererea de pensionare la începutul acestei săptămâni, după 42 de ani lucraţi pentru stat, şi speră să primească „o pensie bună”.
„Doresc să mă dedic familiei şi proiectului politic iniţiat de PNŢCD Timiş privind Reinstaurarea Monarhiei în România, ca unică măsură de recâştigare a demnităţii naţionale”, a adăugat primarul, spunând la final că nu mai candidează pentru cel de-al cincilea mandat de primar şi îl propune timişorenilor drept candidat pe Adrian Orza.
La rândul său, Adrian Orza (PNŢCD) s-a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, „onorat” de susţinerea pe care a primit-o din partea primarului, manifestându-şi, totodată, speranţa că „demersul lui Gheorghe Ciuhandu de schimbare a generaţiilor să fie înţeles de unele persoane din Primărie”, care să-i urmeze exemplu.
Totodată, Orza a anunţat că va fi „extrem de drastic” cu „traseiştii”.
„Sper ca timişorenii să înţeleagă că Uniunea pentru Timiş se înrădăcinează şi că ar putea deveni o forţă politică locală”, a declarat Orza.
Actualul viceprimar al Timişoarei Adrian Orza are 43 de ani, este necăsătorit şi deţine funcţia respectivă din anul 2000.