Lansatoarele şi rachetele Mistral, care au fost deja livrate, au fost montate până acum pe nave ale Marinei norvegiene, a precizat Ministerul norvegian al Apărării într-un comunicat, potrivit AFP.
Construită la sfârşitul anilor 1980 de grupul de apărare Matra, care a fuzionat ulterior cu dezvoltatorul european de rachete MBDA, Mistralul este o rachetă sol-aer cu rază foarte scurtă de acţiune. Racheta poate fi folosită pe vehicule, nave şi elicoptere sau este fi portabilă.
Vladimir Putin, mesaj pentru ucrainenii din republicile separatiste
”Racheta (Mistral) urmează să fie retrasă din armata norvegiană, dar este încă o armă modernă şi eficientă, care va fi de mare folos Ucrainei”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram.
Ucraina susţine că Statele Unite nu au livrat Kievului avioane de luptă de tip MiG-29, ci doar piese de schimb
Armata ucraineană a dezminţit, miercuri, relatările presei internaţionale conform cărora Statele Unite au livrat Kievului avioane de luptă MiG-29 pentru a ţine departe forţele aeriene net superioare, ale Kremlinului. Ucraina ar fi primit piese de schimb pentru realizarea reviziei şi repararea aeronavelor avariate, relatează Kiev Post.
”Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri (străini). Ucraina a primit, de fapt, piese de schimb pentru revizia şi repararea aeronavelor. Acest lucru a permis (Ucrainei) să aducă mai multe avioane la un statut pregătit pentru luptă”, se arată în declaraţia Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit Kiev Post.
Ucraina a primit avioane de vânătoare şi piese de schimb în vederea unei consolidări a Forţelor aeriene, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a refuzat să precizeze numărul avioanelor şi ţările care le-au furnizat, relatează AFP.
Kirby afirmase, marţi, că statele occidentale au trimis aeronave militare suplimentare Ucrainei pentru a-şi creşte flota aeriană, însă Washingtonul a furnizat doar piesele de schimb. Kirby a negat că America a trimis avioane de luptă în Ucraina, dezvăluie Kiev Post.
”Alte naţiuni care au experienţă cu aceste tipuri de aeronave le-au putut ajuta să pună în funcţiune mai multe avioane (…) Dar noi nu am transportat aeronavele”, a mai spus el.
Presa a analizat marţi afirmaţiile lui Kirby, sugerând că administraţia Biden a vândut sau a oferit gratuit avioane de luptă de tip MiG-29 deţinute de SUA în urma achiziţiei din 1997 de la Republica Moldova. În anii 2000, forţele aeriene americane au folosit unele dintre avioane pentru antrenament, înainte să le califice ca fiind prea greu de întreţinut.
Site-ul de ştiri Aviaconline.com a relatat că Ucraina va primi 21 de de avioane, însă niciunul nu poate zbura. La începutul invaziei ruse pe 24 februarie, Forţele aeriene ucrainene aveau aproximativ 20 de avioane de tip MiG-29 pregătite de luptă.
Mărturii halucinante de la Cernobîl. Europa, în pragul unui dezastru radioactiv. Când vor fi distribuite pastielle de iod în România
Presa rusă a comunicat un număr mai mare de avioane MiG-29 ucrainene doborâte decât a avut Kievul la începutul războiului. Oficialii ucraineni nu fac publice cifrele exact referitoare la aeronavele pregătite de luptă.
În martie, preşedintele american Joe Biden a refuzat să permită Ucrainei să cumpere avioane de luptă poloneze de tip MiG-29 de pe un aerodrom american din Germania, din cauza temerilor Washingtonului că vânzarea ar putea provoca agresiunea Rusiei.
De asemenea, Berlinul a fost împotriva acordului ca urmare a politicii germane de neimplicare în războaie.
Săptămâna trecută, agenţiile de presă au dezvăluit o iniţiativă de a vinde Ucrainei avioane de luptă româneşti de tip MiG-21, o aeronavă din anii 1970, relatează presa ucraineană, adăugând că era puţin probabil ca Ucraina să fie de acord, deoarece avionul este vechi şi periculos de operat, argumentând că „România a renunţat la întreaga flotă de tip MiG-21 la începutul lunii martie, din cauza problemelor de siguranţă”.