Veste bună pentru anumiţi elevi la revenirea din vacanţa de iarnă. Programul-pilot de suport alimentar cunoscut sub denumirea de ‘Masa caldă’ va continua în acest an şcolar, beneficiari urmând să fie preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, potrivit unei hotărâri aprobate marţi de Guvern.
Federația părinților îl acuză pe ministrul Educației că a „aruncat la coș” petiţia semnată de 130.000 de persoane. „Pierderile sunt IMENSE și vi se datorează”
„În perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat vor primi cu titlu gratuit un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei pe beneficiar, incluzând TVA. Se vor distribui produse alimentare obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare. Programul se derulează în paralel cu alte programe similare implementate şi cu sprijinul autorităţilor publice locale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
CCR invocă înțelesul dreptului la învățătură și folosirea banilor din bugete locale pentru transportul elevilor, ca motiv pentru respingerea sesizării USR privind legea bugetului de stat pe 2022 / Legea a fost promulgată de președintele Iohannis
Conform CCR, din coroborarea celor două reglementări rezultă că doar pentru transportul local rutier şi naval finanţarea gratuităţii reglementate de lege se realizează din bugetul local, şi nu prin decontare de la bugetul de stat.
CCR a publicat, marți, motivele pentru care a decis că Legea bugetului de stat pe 2022 este constituțională, prin respingerea sesizării USR, explicând și de ce a respins, pe lângă alte aspecte sesizarea privind nealocarea banilor pentru transportul elevilor, contrar Legii educației naționale, potrivit Agerpres. Este pentru prima dată când CCR publică în aceeași zi motivarea unei decizii, arată sursa citată. Tot marți, Legea bugetului de stat a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Structura anului şcolar 2021 – 2022 s-a modificat! Când se întorc elevii la școală
Ministrul Educației a anunțat oficial structura anului şcolar 2021 – 2022. Aceasta a suferit câteva schimbări. Acum, elevii și cadrele profesorale vor știi când se vor întoarce la ore și în ce perioade vor avea vacanțe.
Şcoli închise şi după Revelion în Europa. Octavian Jurma: „După sărbători, şcolile ar trebui închise 10 zile”
Unitățile de învățământ își vor încheia activitatea peste câteva zile pentru vacanţa de iarnă. Conform structurii anului şcolar 2021 – 2022, elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal revin la ore pe 3 ianuarie 2022 pentru a continua cursurile Semestrului I, care se încheie pe 14 ianuarie 2022.
Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar se vor revedea cu educatorii și învățătorii pe 10 ianuarie 2022.
Semestrul II
Semestrul al II-lea se va desfăşura între 17 ianuarie 2022 și 10 iunie 2022. Prin excepție, elevii clasei a XII-a zi și tinerii din clasa a XIII-a seral și frecvență redusă vor încheia orele pe 27 mai 2022. După vacanţa din decembrie, elevii vor mai avea vacanţă în primăvară, între 15 aprilie 2022 și 1 mai 2022.
Când se termină anul școlar 2021-2022
Elevii clasei a VIII-a vor încheia anul școlar în 33 de săptămâni, pe 3 iunie 2022. Liceeni din filiera tehnologică și învățământul profesional vor încheia anul școlar după 37 de săptămâni de activitate. Din 11 iunie începe vacanţa de vară.
Deși Ministrul Educației a emis deja structura anului școlar 2021-2022, există șanse ca școlile să rămână închise în ianuarie. Cele trei mari organizații sindicale din învățământ au făcut front comun și se pregătesc de grevă generală împotriva Guvernului. Acțiunile de protest au început luni și ar putea culmina cu o grevă generală în ianuarie ce va duce la închiderea școlilor.
Greva împotriva Guvernului ar putea ține școlile închise şi după vacanţa de iarnă
Varianta intrării angajaţilor din educaţie în grevă generală în ianuarie, situaţie care ar duce la închiderea unităţilor de învăţământ, este foarte probabilă, deoarece angajaţii se simt umiliţi de faptul că Guvernul nu intenţionează să le majoreze anul viitor salariile conform legii, au declarat, vineri, pentru Agerpres, liderii a două federaţii sindicale din învăţământ.
„Primim foarte multe semnale contondente, reacţiile sunt extrem de dure, oamenii vor să protesteze. Aşa cum am transmis şi Guvernului astăzi, după 3 ianuarie se va ajunge foarte probabil la o grevă generală, adică s-ar putea să apară neplăcuta surpriză să se pună lacătul pe şcoli. Am transmis asta, astăzi, unui consilier al prim-ministrului, să îi comunice, pentru că lucrurile nu mai pot fi acceptate aşa cum sunt”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu. La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) Spiru Haret, Marius Nistor, a confirmat că posibilitatea unei greve generale este una reală.
„În condiţiile actuale, da (închiderea şcolilor în urma unei greve generale – n. r.) e o posibilitate reală”, a spus acesta.
El a precizat că membrii FSE „Spiru Haret”, FSLI şi „Alma Mater” vor picheta, luni, sediul Guvernului.
„Începând de luni, vor fi demarate acţiuni de protest, cu pichetarea Guvernului, începând cu ora 12:30. Reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ – Spiru Haret, FSLI şi Alma Mater – vor fi luni în Piaţa Victoriei. Acţiunea va continua şi în zilele următoare şi va fi urmată, bineînţeles, şi de alte forme de protest, solicitate de membrii noştri de sindicat – neîncheierea situaţiilor şcolare şi chiar grevă generală”, a menţionat Marius Nistor.