Contractul a fost realizat in timpul mandatului lui Dan Sova si a fost criticat de un organism al UE si de actori din piata de infrastructura si a fost prelungit deja o data.
Practic, asocierea dintre firmele Spea (Italia) si Tecninc Consulting (Romania) a furnizat pana acum studiul de fezabilitate pentru doar doua tronsoane din cele cinci ale autostrazii, cele mai simple: tronsonul 1 si 5. Asocierea romano-italiana a depasit cu mult termenul in care trebuia sa furnizeze ceea ce isi asumase prin contract. Ca urmare, CNAIR a refuzat sa acorde o noua amanare, arata hotnews.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, doreşte ca în luna octombrie să fie lansat pe SEAP tronsonul de autostradă Sibiu-Piteşti, în prezent fiind lansate doar secţiunile unu şi cinci, el spunând că este un pic dezamăgit de firma care a elaborat studiul de fezabilitate. Cuc a precizat că dacă aceasta nu se va încadra în termenul contractual va fi încheiată înţelegerea, spunând că există şi un plan de rezervă în cazul în care se va ajunge în această situaţie.