Curtea Constituţională urmează să judece pe 28 martie excepţia de neconstituţionalitate a OUG 14/2017, act normativ care a abrogat OUG 13/2017 înainte de intrarea în vigoare. Odată intrată în vigoare, OUG 13/2017 ar deveni lege penală mai favorabilă, putând fi invocată în numeroase dosare.
OUG 13/2017 a fost cunoscută în principal pentru că stabilea un prag al prejudiciului de 200.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi reducea pedeapsa. Pe lângă această prevedere, ordonanţa mai modifica câteva articole precum: favorizarea făptuitorului nu mai era infracţiune dacă era făcută pentru afini până la gradul II, neglijenţa în serviciu era dezincriminată, denunţul putea fi depus doar în termen de 6 luni de la data comiterii faptei.
Deşi publicată în Monitorul Oficial, OUG 13/2017 avea prevăzut un termen de 10 zile înainte de intrarea în vigoare. În urma protestelor de stradă, Guvernul Grindeanu a adoptat o a doua ordonaţă de urgenţă, OUG 14/2017, care a abrogat OUG 13/2017 înainte de intrarea în vigoare. Ordonanţa de abrogare a fost însă contestată de numeroşi inculpaţi, care au cerut în instanţe sesizarea CCR.
După doi ani, pe 28 martie 2019, CCR are programat primul termen pentru mai multe excepţii de neconstituţionalitate pentru OUG 14/2017. Astfel, CCR va lua în discuţie excepţiile invocate în patru procese separate, de Traian Oprea, fost şef Hidroelectrica, Irinel Cocuz, Chivu Aurel, Ion Alexandru şi Jan Bâra. Surse judiciară au explicat pentru STIRIPESURSE.RO că excepţiile de neconstituţionalitate au toate şansele să fie admise, CCR urmând să argumenteze că procedura prin care o ordonanţă a fost abrogată printr-o altă ordonanţă nu este constituţională.
Odată intrată în vigoarea OUG 13/2017, ar exista numeroşi beneficiari, atât din perspectiva pragului de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu, cât şi ca urmare a prescrierii faptelor, generată de scăderea pedepselor prevăzute de legea penală mai favorabilă.