Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare recomandă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta, lucrarea nu respectă standardele de etică.
O comisie de lucru formată din trei persoane desemnată de preşedintele comisiei de ştiinţe juridice, Mircea Dan Bob, a analizat dosarul privind acuzaţiile de plagiat în cazul Victor Ponta.
În urma analizei, comisia a formulat un punct de vedere prin care se propune retragerea titului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta.
Propunerea Comisiei de ştiinţe juridice a fost supusă la vot în Consiliul general al CNATDCU, care a decis că lucrarea fostului premier este un plagiat.
Ministerul Educaţiei a început verificarea tezelor de doctorat suspecte de plagiat
Victor Ponta poate contesta rezultatul, în termen de 14 zile.
Dacă Victor Ponta depune contestaţie reanalizarea cazului ar putea dura între 30 şi 45 de zile. Dacă nu va depune contestaţie, atunci CNATDCU va trimite rezoluţia privind retragerea titului de doctor în drept la Ministerul Educaţiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Ponta va pierde titul de doctor în drept.
În 18 iunie 2012, revista Nature scria, în ediţia online: „Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare”
Într-o primă fază, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat.
Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat.
În martie 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat dat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.