Dacian Cioloş a demisionat de la conducerea USR la puţin timp după ce câştigase alegerile interne în detrimentul lui Dan Barna, motivul fiind că Biroul Naţional nu a votat proiectul său de reformare a partidului.
Potrivit unor surse din USR citate de G4Media, Cioloș se pregăteşte de formarea unei formaţiuni politice noi şi încearcă să convingă foști parlamentari PLUS să-l urmeze, dar până acum doar câțiva din cei 20 ar fi decis să-l urmeze. Conducerea USR ar fi aflat de planurile lui Cioloș și ar fi avut discuții cu liderii de filiale proveniți din PLUS să nu-l urmeze.
Publicaţia citată l-a contactat pe fostul preşedinte al USR pentru a-i cere să confirme sau să infirme ştirea, dar acesta a evitat să acorde un răspuns clar.
Cioloș a demisionat pe data de 7 februarie de la șefia USR, acuzând că reformele interne promise de el au fost blocate de conducerea partidului. Întrebat la vremea respectivă dacă vrea să refacă PLUS, Cioloș a negat și a precizat că rămâne în USR ca simplu membru.
Cioloș a lansat, în decembrie 2017, Platforma România 100, trei luni mai târziu a pus bazele Mișcării România Împreună dar din cauza tergiversărilor din justiție proiectul a fost abandonat iar în decembrie 2018 a lansat la Cluj noul partid PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate), înscris deja în reigstrul partidelor.
În februarie 2019, PLUS a format o alianță împreună cu USR, pe care a condus-o în calitate de co-președinte împreună cu Dan Barna. A intrat în Parlamentul European pe listele Alianței USR – PLUS.
În octombrie 2021 a fost ales președintele USR – PLUS, dar a a demisionat după patru luni. La câteva zile după ce a fost ales președintele USR PLUS a demisionat și de la șefia grupului Renew Europe din Parlamentul European.