RAPORT MCV. Pentru prima data, in raportul MCV apare un capitol intitulat „Proiecte”, care analizeaza politicile publice cu privire la diferite domenii, inclusiv din zone care nu ar intra, teoretic, in atentia unui mecanism precum este MCV.
Conform surselor care au avut acces la draftul documentului ce urmeaza a fi facut public miercuri, sunt mentionate punctual mai multe reforme asumate de Guvern, in domenii precum Educatie, Sanatate, Dezvoltare si Justitie, care sunt prezentate in termeni laudativi. Aceste reforme sunt derulate in colaborare cu institutii ale Uniunii Europene si sunt considerate exemple de bune practici.
Simpla aparitie a acestor precizari in Raportul MCV pare a fi o victorie a Guvernului de la Bucuresti, in conditiile in care autoritatile de la Bruxelles fie au criticat, fie nu s-au pronuntat asupra proiectelor lansate in anii trecuti in domenii precum cele amintite anterior.
De altfel, referirile Comisiei Europene, legate de activitatea Guvernului USL, sunt in general pozitive la mai toate capitolele. Raportul consemneaza ca Guvernul a intarit resursele alocate institutiilor direct competente in combaterea coruptiei (ANI, ICCJ, DNA). Este remarcata si cooperarea dintre institutiile sistemului judiciar si Ministerul Justitiei. Comisia Europeana considera inclusiv ca Guvernul a transmis un semnal important privind angajamentul sau de a asigura conformitatea procesului de modificare a Constitutiei cu normele europene, prin consultarea Comisiei de la Venetia.