UPDATE: Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 26 octombrie 2023, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung (PL-x 546/26.09.2023).
Judecătorii CCR au respins, pe 18 octombrie, ca neîntemeiată, sesizarea USR, Forţei Dreptei, semnată şi de către deputaţii Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, care atunci erau la PNL, pe pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi au decis că legea este constituţională. Astfel, Curtea a constatat că „angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului”.
„În esenţă, Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituţionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis că procedura de adoptare a legii prin angajarea răspunderii Guvernului a respectat exigenţele Constituţiei şi ale jurisprudenţei Curţii Constituţionale. De asemenea, sub aspect intrinsec, Curtea a reţinut că dispoziţiile legale criticate în mod punctual de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate au fost adoptate în marja de apreciere şi de oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală”, arată comunicatul de presă al CCR.
Cum arată forma finală a legii:
Ştirea iniţială: Legea privind reforma fiscal-bugetară, adoptată prin procedura angajarării răspunderii guvernului în parlament, urmează să fie promulgată de Iohannis în mai puțin de o zi de la sosirea la Cotroceni, susţin surse politice din anturajul Administraţiei Prezidenţiale.
Curtea Constituțională urmează să trimită joi, 26 octombrie, la publicare în Monitorul Oficial decizia de respingere a sesizării pe legea privind reforma fiscal-bugetară. Tot astăzi, decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, potrivit Stiripesurse.
Deși articolul 77 alin. (3) din Constituție prevedere că președintele are un termen de 10 zile pentru promulgare, potrivit surselor politice Iohannis va semna chiar azi actul normativ și îl va trimite la publicare în Monitorul Oficial. Astfel, potrivit art. 78 din Constituție, legea va intra în vigoare peste trei zile.
Citeşte şi: Cum vede Ciucă România peste zece ani: Numărul celor care performează să fie mai mare
Curtea Constituţională a României a respins, pe 18 octombrie, cu majoritate de voturi, sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament.
Guvernul a adoptat, pe 25 septembrie, proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare. Ulterior, pe 26 septembrie, guvernul și-a angajat răspunderea asupra proiectului de lege în parlament.
Începând de azi „s-a terminat cu șmecheria”, a afirmat prim-ministrul, despre noile reguli fiscale. Textul integral al proiectului, cu amendamentele adoptate după consultarea parlamentarilor, poate fi consultat aici în format PDF.
1. Vor fi supraimpozitate profitul excesiv, luxul și viciile.
2. Se taxează suplimentar profiturile băncilor.
3. Se taxează cu 70% averile ilicite.
4. Se vor desființa mii de posturi de șefi din administrația publică, cu toată salba de consilieri, șoferi și secretare.