În februarie, preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu, context în care a reconfirmat „sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi în acest context dramatic în care se află regiunea noastră”.
Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete, convorbiri oficiale şi declaraţii de presă comune.
Potrivit ONU, peste 2,8 milioane de civili au părăsit deja țara, iar în Republica Moldova se află deja peste 100.000 de refugiați.
România a livrat ajutoare și promite sprijin și mai mare pentru ca Republica Moldova să poată face față afluxului mare de refugiați din Ucraina. Republica Moldova are nevoie de sprijin extern masiv pentru a gestiona refugiații de război, în condițiile în care populația țării a crescut practic cu aproape 5% în ultimele trei săptămâni.
În martie, şeful statului a salutat demersul omologului său de la Chişinău, Maia Sandu, privind semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi a subliniat că România va acorda tot sprijinul în acest demers.
”Ne coordonăm îndeaproape pentru a gestiona această situaţie”, preciza preşedintels Klaus Iohannis într-un mesaj transmis pe Twitter.